Dobra informacja dla fanów browaru warzonego przez markę Okocim, W krakowskim kompleksie przy ulicy Fabrycznej powstał mini browar pn. „Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim”.
Wytwórnia została otwarta pod koniec października i znajduje się na terenach dawnej fabryki alkoholi Polmos. Można tu spróbować świeżych, warzonych na miejscu piw rzemieślniczych – za ich receptury odpowiadają piwowarzy Browaru Okocim i dwóch przeszkolonych w Okocimiu, pod okiem Pawła Zycha, piwowarów, Paweł Poręba i Dawid Padoł, którzy teraz warzą piwa w browarze restauracyjnym.
– Browar Okocim to ponad 175 lat piwowarskiej tradycji. Dla jego założyciela Jana Goetza Okocimskiego, niezwykle ważne było uczciwe i rzetelne podejście do rzemiosła – Goetz warzył najlepsze piwo z najlepszych składników. Odkąd w Okocimiu uwarzyliśmy pierwsze piwo jasne pełne, nieustannie pracujemy nad nowymi recepturami, nie boimy się wyzwań i eksperymentów. Właśnie dlatego współtworzymy projekt ”Nowa Wytwórnia. Tu warzy Okocim”. Zapraszamy konsumentów do kameralnego browaru, by z bliska zobaczyli jak powstaje piwo, spróbowali go prosto z tanka i poznali nowe smaki. Chcemy, by było to nowoczesne miejsce, zanurzone w klimat miasta, a jednocześnie czerpiące z okocimskiej tradycji – mówi Halina Jasonek z zespołu marki Okocim
Dla gości dostępne są m.in.: czeski Pils z ziołowo-kwiatowymi aromatami szlachetnego czeskiego chmielu oraz zbożowo-chlebową słodowością, Weizen czyli klasyczne, bawarskie piwo pszeniczne, w którym dominują bananowo-goździkowe aromaty, Hazy APA z aromatami białych owoców, cytrusów i winogron, Cold IPA chmielone amerykańskimi odmianami chmieli oraz orzeźwiająca Pszenica z Mango i Marakują.