Barry Callebaut – wiodący producent wysokiej jakości wyrobów czekoladowych i kakaowych – wprowadza na rynek napój nutraceutyczny o nazwie Elix, składający się w 100% z owoców kakao. Pomysł powstał na bazie założenia, że w produktach powinno się używać całych produktów, a przynajmniej starać się jak najmniej ich marnować, zgodnie z koncepcją Zero Wast – w tradycyjnej produkcji czekolady wyrzuca się bowiem około 80% owoców kakao. Poza napojem Elix, firma wprowadziła również na rynek czekoladę WholeFruit, która składa się wyłącznie z komponentów zawartych w owocach kakaowca, oraz uruchomiła linię składników z owoców kakaowca o nazwie Cabosse Naturals.
Owoc kakaowca jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym flawonoli –mających wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, zwłaszcza dla serca i układu krążenia. Ponadto, zgodnie z wynikami różnych badań naukowych, składniki odżywcze owoców kakaowca korelują z wieloma innymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak zapobieganie cukrzycy i potencjalna poprawa funkcji poznawczych.
Elix jest skierowany głównie do pokolenia Xers – ludzi w wieku 40 i 50 lat, którzy obecnie są w takim momencie życia, że są zainteresowani suplementami poprawiającymi ich zdrowie, a nowy napój z owoców kakaowca daje im możliwość uzyskania niektórych potrzebnych składników odżywczych w całkowicie naturalny sposób.
https://www.fooddive.com/news/barry-callebaut-cacaofruit-nutraceutical-drink-elix/608285/