prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Browar Wirtuozeria
Browar Wirtuozeria powstał w 2016 roku i wpisuje się w rodzinny biznes, który oprócz produkcji piwa oferuje usługi hotelarskie (Hotel na Błoniach), a także usługi cateringowo-gastronomiczne (Restauracja Wirtuozeria).
Dogodne położenie na obszarze Błoni Bielska-Białej umożliwia łatwy dojazd, wygodne miejsca parkingowe oraz dostęp do atrakcji pieszo-rowerowych w kompleksie leśnym Cygańskiego Lasu u podnóża Koziej Góry.
W Browarze Wirtuozeria aktualnie produkowanych jest 18 gatunków piw wytwarzanych z naturalnych surowców, wody z własnego ujęcia i według receptur przygotowanych przez profesjonalnego piwowara. Procesy technologiczne odbywają się w oparciu o tradycyjne metody działania oraz przy wykorzystaniu odpowiedniej aparatury, takiej jak np. otwarte kadzie fermentacyjne, które m. in. wpływają na naturalny charakter produkowanych piw i bardzo dobrą jakość.
Bogata paleta piw dostosowywana jest do szerokiego gustu naszych klientów oraz trendów panujących na światowym rynku.
W trosce o środowisko Browar Wirtuozeria wdrożył szereg inwestycji ekologicznych, a także prowadzi przemyślaną gospodarkę zasobami, która cechuje się następującymi działaniami:
– odzysk gorącej wody z procesu chłodzenia;
– energię cieplną do procesu ogrzewania obiektu oraz podgrzewania wody czerpie ze źródeł odnawialnych takich jak instalacje solarne, pompy ciepła;
– w chłodnictwie zastosowany został bufor glikolu chłodzony pompą ciepła;
– szklane butelki (zwrotnie dostarczane) są przez nas ponownie myte, dezynfekowane i wykorzystywane do ponownego rozlewu.
Zespół pracowników gwarantuje wiedze popartą wieloletnim doświadczeniem w branży piwowarskiej, gdzie proces produkcji piwa traktowany z pasją i należną estymą a misternie budowana relacja z klientem przynosi obopólne korzyści.