Wyniki badań opublikowane przez „Journal of Functional Foods” wskazują, że kakao warto pić do trzydziestego roku życia. Spożywanie około 2,5 grama kakao poprawia ostrość widzenia u młodych osób w warunkach światła dziennego.
Badanie na temat zbawiennego wpływu kakao na wzrok przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Madryckiego. Analizowali oni wpływ flawonoidów pochodzących z kakao i antocyjanów zawartych w owocach leśnych na jakość widzenia czterdziestu osób w wieku od 18 do 27 lat.
Podczas trzech osobnych wizyt w laboratorium uczestnicy pili szklankę kakao (z mlekiem), samo mleko lub jedli mieszankę malin, czerwonych i czarnych porzeczek oraz borówek.
Ostrość widzenia testowano w dobrze oświetlonych warunkach o zmierzchu. Wcześniej uczestnicy przeszli szereg badań wzroku oraz wypełnili kwestionariusze dotyczące, na przykład, sposobu odżywiania.
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Madrycie, za pozytywny wpływ kakao odpowiadają flawonoidy i teobromina, które działają stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.
Źródło: pap.pl