Ekspert: nie obdarowujmy dzieci słodyczami na święta

Słodycze są źródłem bezwartościowych kalorii i szkodzą zdrowiu, zwłaszcza najmłodszych dzieci, informuje Anna Sobolewska-Wawro ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Żywienie dziecka w pierwszym okresie życia ma istotny wpływ na programowanie jego metabolizmu oraz stanu zdrowia w przyszłości, w tym na ryzyko otyłości, cukrzycy, alergii czy chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto w pierwszych latach życia nabywamy nawyki żywieniowe, które towarzyszą nam później, dlatego tak ważnej jest, aby były zdrowe.

Warto zdobyć się na odwagę i poprosić wigilijnych gości o niekupowanie dziecku słodyczy. Nawet najbardziej rozpieszczająca babcia powinna zrozumieć, że jeżeli maluch nie dostanie sklepowych łakoci, to tak naprawdę nic go nie ominie. Rezygnacja ze słodyczy nie odbierze dziecku radości ze świat – tłumaczy Sobolewska-Wawro.

75 procent dzieci po pierwszym roku życia codziennie spożywa cukier w nadmiarze.

Dietetyk informuje, że okres bożonarodzeniowy sprzyja wzmożonemu spożyciu cukru. Jednakże nie powinien on być żywieniowym wyjątkiem dla organizmu, zwłaszcza młodego i znajdującego się w okresie intensywnego rozwoju. Rodzice powinni przemyśleć, czy słodkie dodatki są konieczne, tym bardziej, że w diecie polskich dzieci znajduje się i tak sporo cukru.

Z badania przeprowadzonego przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka wynika, że aż 75 procent dzieci po pierwszym roku życia codziennie spożywa cukier w nadmiarze.

Jeżeli rodzice chcą dodać do prezentu słodki akcent, niech będzie on dla dziecka wartościowy. Z pomocą bakalii, płatków owsianych, daktyli i bananów można wyczarować wiele smakowitych kombinacji. Mogą być to na przykład owsiane batoniki czy kuleczki kokosowe zrobione z kaszy jaglanej. Opiekunowi mogą także przygotować zdrowe pierniczki z pełnoziarnistej mąki, bez dodatku cukru, ozdobione płatkami migdałów – tłumaczy Sobolewska-Wawro.

Źródło: pap.pl