Kawa na święta w różnych zakątkach świata

Myśląc o kawie podczas świąt Bożego Narodzenia, od razu mamy w głowie prezent świąteczny lub wypicie jej podczas rodzinnego kolędowania. Jednakże to właśnie ten czarny napój w przeróżnych zakątkach świata tworzy magiczną atmosferę – zdobiąc mieszkanie, będąc składnikiem wielu znanych potraw lub po prostu gromadząc członków rodziny przy jednym stole.

Szwecja: spędzanie czasu przy kawowym chlebie

W tradycji bożonarodzeniowej Szwecji jest pieczenie Vetebröd, czyli słodkiego drożdżowego chleba z rodzynkami i cynamonem. Vetebröd tłumaczy się po prostu jako chleb pszenny, jednak powszechnie nazywany jest po prostu chlebem kawowym (Kaffebröd), od zwyczaju podawania go wraz z gorącym naparem.

Grenlandia: świętowanie z dzbankiem pełnym kawy

Idealne święta po grenlandzku to przede wszystkim dobre towarzystwo, dzbanek pełen kawy i mnóstwo potraw. Spotkanie w gronie licznych znajomych i rodziny, mieszkańcy mroźnej wyspy nazywają kaffemik. Tradycja jest z definicji związana z kawą, którą podaje się podczas biesiady w przemysłowych ilościach. Goście częstowani są również słodkimi wypiekami, takimi jak babeczki bażynowe, tarty jabłkowe i marcepanowe ciasteczka oraz specjałami rodem z Północy, czyli zupą rybną, blinami z ikry, daniami z mięsa foki lub renifera. 

Chile: małpi ogon, czyli pobudzający napój świąteczny

Tradycyjny chilijski napój serwowany w okresie świąt Bożego Narodzenia, nosi nazwę małpie ogon. Pomimo tego, że doczekał się wielu wersji smakowych, to jednak w jego podstawowym składzie znajdują się kawa, aguardiente (w języku hiszpańskim określenie napojów alkoholowych), mleko, cukier i goździki. Działanie tego napoju ma być przede wszystkim pobudzające.

Ekwador: bożonarodzeniowe drzewko kawowe 

Drzewka świąteczne nie występują naturalnie w Ekwadorze, wiec rolę choinki zajmują bardziej powszechne w tym kraju krzewy kawowe czy cyprysowe. Zwyczaj ich ozdabiania, podobnie jak w Polsce, łączy się z symboliką rodzącego się życia, płodności i nadziei. W górzystym kraju Ameryki Południowej te życiodajne moce przypisuje się właśnie krzewowi kawowca. Roślinę pozbawia się liści, maluje na biało i ozdabia ręcznie wykonanymi dekoracjami. Wśród nich znajdziemy miniaturowe pudełka owinięte błyszczącym papierem, oznaczające dostatek oraz łańcuchy z kolorowej bibuły, symbolizujące jedność rodziny i mające chronić dom przed nieszczęściem. Niektóre drzewka zdobią też słomiane figurki, wykorzystywane potem w ciągu roku przy okazji innych uroczystości.

Polska: święta z kawą wczoraj i dziś

Obdarowywanie dzieci prezentami, ubieranie choinki lub wysyłanie świątecznych kartek to zwyczaje, które zostały przyjęte w naszym kraju w końcówce XVIII wieku. Nowym obrzędem, obchodzonym w trakcie święta Trzech Króli, stało się wówczas pieczenie placka z migdałem i roznoszenie ciasta wraz z kawą pośród uczestników wieczornej zabawy. Jednak dziś nie łączymy już kawy z podobnymi tradycjami, pozostaje ona jedynie trwałym elementem obchodów świąt – czy to w formie pomysłu na gwiazdkowy upominek lub napoju, którym delektujemy się podczas świątecznego relaksu.

Źródło: media.mcconsultants.pl