Wiosenne Warsztaty Piwowarskie 2022

Wiosenne Warsztaty Piwowarskie A.D. 2022 odbyły się w Raciborzu w terminie 24-25 marca.

Uczestników Warsztatów uroczyście powitał Grzegorz Swoboda – starosta raciborski. Na drugim planie Aleksandra Wojnarowska – organizator spotkania
Jerzy Łazarczyk – właściciel browaru, pełnił honory Gospodarza Spotkania
W Raciborzu pojawiło się prawie 80 przedstawicieli browarnictwa z całej Polski.
Zagospodarowanie odpadów browarniczych to tytuł wystąpienia dr Sławomira Wierzby z Uniwersytety Opolskiego
Dorota Kręgiel z Politechniki Łódzkiej w sposób szczególny zajęła się zagospodarowaniem gęstwy drożdżowej w ujęciu gospodarki cyrkularnej
Niezmiernie dynamiczny wykład zaprezentował Mateusz Kinda z STM. Mówił o legislacji, problemach z opakowaniami oraz o trendach w rozlewnictwie. Uzupełnieniem jego prezentacji było zwiedzanie rozlewni raciborskiego browaru, gdzie z powodzeniem pracuje kilka nowoczesnych urządzeń made in STM
Jędrzej Gorczyński (Calvatis) przedstawił szeroką ofertę firmy skierowaną do branży browarniczej

Silna reprezentacja Grupy Żywiec zaprezentowała doświadczenia z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem produkcji. W Raciborzu wystąpili Patryk Cieslik, Łukasz Świątkowski oraz Łukasz Kamrowski.

Rafał Reszczyński z Sieci Badawczej Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych mówił o jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa
Andrzej Gałasiewicz z minibrowary.pl opowiedział o swoich doświadczeniach z zakresu obniżania kosztów produkcji w małym browarze
Monika Sitarek -Andrzejczyk z CBI Proakademia zajęła się analizą parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego
Dorota Michałowska z IBPRS opowiedziała o wyzwaniach związanych z analizą piw nowofalowych
Paweł Bednarek z firmy ADMAR zajął się wyzwaniami w pasteryzacji przepływowej

Ciekawe rozmowy

STREFA STOISK

Wnętrza zabytkowego raciborskiego zamku stwarzały niecodzienny klimat do rozmów kuluarowych.

Rozmowy kuluarowe

Spotkania takie jak warsztaty są doskonałą okazją do wymiany doświadczeń.

Piwne osobowości

Warsztaty okazały się doskonałą okazją do wyróżnienia piwnych osobowości, czyli osób, które w sposób szczególny zasłużyły się dla branży piwowarskiej. W trakcie Warsztatów uhonorowaliśmy Joannę Kawę-Rygielską, Dorotę Michałowską oraz Aleksandra Poredę.

Joanna Kawa-Rygielska
Dorota Michałowska
Aleksander Poreda (laureat) z Aleksandrą Wojnarowską

Więcej o naszych Piwnych Osobowościach:

Browar z duszą

Któryż z browarów nie chciałby otrzymać tytułu browaru z duszą? W tym roku udało się to Browarowi Miejskiemu z Bielska -Białej. W internetowym plebiscycie otrzymał on ponad 6 tysięcy głosów od swoich fanów.

Roman Mihułowicz (Browar Miejski) odbiera wyróżnienie Browar z Duszą 2022 z rąk Natalii Węglorz

Nocne zwiedzanie browaru

Zwiedzić szesnastowieczny browar w świetle księżyca – cóż za gratka! tym bardziej że wycieczki oprowadzali Mariusz Dudek – prezes firmy i twórca większości receptur oraz Rajmund Pietrzyk – doświadczony piwowar.

Tymczasem, w gościnnych progach raciborskiego pubu Maszynownia na strudzonych gości czekali Ryszard Sandecki (dyrektor handlowy) oraz Jerzy Łazarczyk (właściciel)