prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Browar Złoty Pies
Browar Złoty Pies powstał w 2015 roku z myślą o ludziach wymagających i ceniących najwyższą jakość. Bardzo szybko lokal stał się miejscem rozpoznawalnym na mapie Wrocławia, zarówno ze względu na craftowe piwo oraz niebanalny wystrój.
Browar jest położony u zbiegu wrocławskiego Rynku i ulicy Wita Stwosza w historycznej kamienicy. Złoty Pies to autorskie receptury głównego piwowara oraz piwo warzone bezpośrednio w lokalu.
Na kranach zawsze znajdziecie 6 różnych gatunków piwa. Trzy podstawowe krafty, takie jak Bokser Lager, Golden Weizen, czy Pitbull IPA są dostępne w ofercie klasycznej. Dodatkowo paleta smaków uzupełniana jest przez trzy piwa sezonowe. Ich zmienność podyktowana jest sezonowością, a także kreatywnością piwowarów. Każde piwo po uwarzeniu otrzymuję swoją wyjątkową nazwę oraz etykietę z wizerunkiem psa.
Kadzie warzelne prezentują się typowo jak dla browaru restauracyjnego. Znajdują się na pierwszym piętrze, w bezpośrednim otoczeniu stolików dla Gości, którzy co jakiś czas mogą uczestniczyć w sesjach live brewing, czyli warzeniu na żywo. Bezpośrednio w lokalu znajdziemy jeszcze wyszynk, skąd piwo trafia do kufli. Pozostała część instalacji mieści się, aż 350 metrów dalej, w osobnym budynku. Fermentowania i leżakownia znalazły swój przyczółek na Szewskiej, podczas gdy sam browar mieści się na Rynku, a piwo transportowane jest rurami. Ciekawym rozwiązaniem są otwarte kadzie fermentacyjne, co zdarza się niezwykle rzadko w browarach restauracyjnych.