Polski sektor mleczarski zaliczyć można do największych w Europie pod względem produkcji mleka i jego przetworów. Jednak to nie oznacza, że branża nie boryka się z różnymi problemami. Zapytałam przedstawicieli tego sektora, jakie zagrożenia dostrzegają.
Zielony Ład
Jak podają rządzący zmiana klimatu i degradacja środowiska stanowią zagrożenie dla Europy oraz reszty świata. Europejski Zielony Ład powstał, by sprostać tym wyzwaniom. Ma on pomóc przekształcić UE w zasobooszczędną gospodarkę.
Europa chce być neutralna dla klimatu do 2050 roku, co oznacza poważne zmiany dla rolników. Zielona transformacja wymaga wprowadzenia daleko idących zmian w produkcji rolno-spożywczej, przede wszystkim zwierzęcej. Hodowcy bydła oraz producenci mleka obawiają się spadku wydajności i wzrostu kosztów produkcji, a tym samym kłopotów finansowych całego sektora, który jest znaczącym producentem żywności w kraju i ważnym eksporterem.
Zamienniki mleka
Na półkach supermarketów i dyskontów regularnie pojawiają się nowe roślinne produkty – zwiększa się ich dostępność i różnorodność. Jak wynika z raportu Smart Protein Project, wartość sprzedaży napojów roślinnych w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich dwóch lat o 62% (43 mln €), podczas gdy sprzedaż ilościowa – o 75% (26 mln kg/l). Decyzję o wprowadzeniu na rynek roślinnych alternatyw podejmują również producenci oferujący tradycyjne produkty pochodzenia odzwierzęcego. W Polsce wyzwanie podjęły między innymi takie firmy jak: Mlekpol czy Piątnica.
Problemem jest to, że zmienia się sposób żywienia. Coraz więcej młodych ludzi przechodzi na alternatywne produkty. Jest to bardzo niekorzystny trend dla producentów mleka – podkreśla Marek Las, prezes zarządu firmy Pro–Wam.
Zmiana żywienia wpłynie na produkcje mleka, ponieważ będzie na niego mniejszy popyt. Przez to ludzie mogą stracić prace. W tej branży wszystko jest ze sobą powiązane – komentuje Roman Wasilewski, prezes firmy Romex.
Opinie o szkodliwości mleka
Krowie mleko zawiera spore ilości wapnia, białka oraz witaminy B2 i B12. Nabiał ma w sobie również takie substancje jak tłuszcze nasycone, kwasy typu trans, cholesterol i sód. Niektórzy zaczęli łączyć je z rozwojem raka, otyłością i różnymi chorobami układu krążenia. Co o tym myślą eksperci?
Dotknęła nas negatywna ocena walorów żywnościowych mleka – komentuje Marek Las.
Co piłeś, kiedy się urodziłeś? – pyta retorycznie profesor Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, ilekroć słyszy informacje na temat szkodliwości mleka. Zapewnia również o pozytywnych dla zdrowia właściwościach tego produktu.
Polski sektor mleczarstwa pomimo swojej wysokiej pozycji w Europie, zmaga się z różnymi zagrożeniami. Nie należy zapominać o dynamicznym wzroście cen środków produkcji, czyli surowca, nośników energii, gazu i opakowań. Ale o tym – w kolejnych materiałach.
Autor: Anna Brzozowska