Browar w Łomży

prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Van Pur S.A

Pierwsza produkcja piwa w browarze w Łomży ruszyła w 1968 roku. Wówczas browar był zakładem państwowym, należącym do Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego (PPS). Od początku swojego istnienia specjalizował się w produkcji piw jasnych dolnej fermentacji. W tamtym czasie moce produkcyjne wynosiły około 250 tysięcy hektolitrów rocznie – wystarczająco, by zaspokoić potrzeby lokalnego rynku.

Grono miłośników marki Łomża rosło, więc browar sukcesywnie zwiększał swoje moce i doszedł do poziomu produkcji około 1 mln hektolitrów rocznie.

Dziś, „jak za dawnych lat”,  browarnicy przekazują swoją wiedzę młodszym pokoleniom i wspólnie, z dala od wielkomiejskiego zgiełku warzą  tu piwa, które leżakując w swoim tempie dojrzewają do pełni smaku.

Łomża, wiodąca marka wśród piw warzonych w browarze szybko podbiła serca kolejnych pokoleń piwoszy i nowe rynki. Od dawna jest jednym z najbardziej popularnych piw Mazowsza, Podlasia, Warmii i Mazur, a dzisiaj – również całej Polski. Łomża to także flagowa marka exportowa, uznana na całym świecie. To dzięki tradycji i konsekwencji w warzeniu łomżyńskich specjalności zgodnie ze sztuką piwowarską marka Łomża została uhonorowana wieloma medalami i wyróżnieniami w konkursach o zasięgu międzynarodowym. Warzone są tu piwa Jasne – klasyczne lagery, mocno chmielone Pilsy,  specjalności –  Białe , smakowe Miodowe czy Jasne Pełne nieśpiesznie fermentowane w otwartych kadziach .

Browar w Łomży prężnie się rozwija i cieszy ugruntowanym wizerunkiem w Polsce i na Świecie. Od momentu powstania, browar zwiększył swoje moce produkcyjne niemal czterokrotnie.

Van Pur S.A., który jest  największą, niezależną spółką piwowarską i jednym z czterech najbardziej znaczących graczy na rynku piwa w Polsce jest właścicielem browaru w Łomży od 2009 roku.