Chinova Bioworks wykorzystuje zastrzeżone włókno grzybowe do tworzenia szybkiego środka klarującego do piwa.
Firma z branży technologii żywności Chinova Bioworks rozpoczęła inicjatywę badawczą, która może pomóc wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego z przemysłu piwowarskiego. Niedawno firma Chinova połączyła siły z placówką New Brunswick Collège communautaire du Nouveau-Brunswick, aby opracować środek do szybkiego klarowania dla browarów przy użyciu zastrzeżonego przez firmę Chinova włókna z grzybów białych, zwanego Chiber.
Cztery główne składniki używane do produkcji piwa to woda, zboża, takie jak jęczmień lub pszenica, drożdże i chmiel. Jednak niektóre browary dodają składniki pochodzenia zwierzęcego w trakcie produkcji i procesu filtrowania takie jak pepsyna, karmin i isinglass.
Piwa miodowe, miody pitne i stouty mleczne zawierać mogą dodatkowo miód i śmietankę.
Technologia Chinova ma zapewnić piwowarom wegańską alternatywę dla środków klarujących pochodzenia zwierzęcego takich jak syntetyczny poliwinylopolipirolidon.
Ludzie poszukują wegańskich i roślinnych opcji dla każdego aspektu swojego stylu życia, dlatego jesteśmy zaangażowani w innowacje i dostarczanie zrównoważonych rozwiązań opartych na naszej technologii włókien z białej pieczarki – powiedział David Brown, współzałożyciel Chinova Bioworks.
Jak twierdzi firma, Chiber działa osiem razy szybciej w procesie osadzania drożdży po fermentacji a także może pomóc w dłuższym utrzymaniu świeżości produktu.
Chinova planuje wprowadzić Chiber na rynek na początku 2022 roku.
Źródło: vegnews.com