Mięrzywo odpowiedzią na roślinnego burgera

Kilka znanych sieci restauracji dodało do menu roślinne burgery, kiełbaski i mieloną wołowinę wchodząc w modne trendy na produkty wegetariańskie, naśladujące smak i konsystencję mięsa.

Firma Arby’s poszła w odwrotnym kierunku: zaprezentowała drobiową marchewkę.

Ludzie uwielbiają mięso. Jeśli więc wegetarianie mogą produkować „mięso” z warzyw, dlaczego my nie moglibyśmy zrobić „warzyw” z mięsa? Tak oto powstała idea megetables. Złożyliśmy już wniosek o zarejestrowanie znaku towarowego, natomiast naszym pierwszym „mięrzywem” będzie Marrot  — informuje Jim Taylor, szef działu marketingu Arby’s.

Marrot, czyli marchewka wykonana z mięsa, wizualnie nie odbiega od oryginału. W Arby’s przekonują, że podczas opracowywania receptury zadbano też, by nowy produkt miał podobne wartości odżywcze. Mięsna marchew będzie więc świetnym źródłem białka oraz witaminy A. Kucharze Arby’s osiągnęli ten efekt poprzez gotowanie próżniowe piersi indyka, a następnie dodanie do niej suszonego soku z marchwi i finalne pieczenie.

Arby’s nie ma zamiaru zmieniać kursu. Zaledwie kilka dni po odsłonięciu Marrot, Rob Lynch, dyrektor naczelny powiedział, że sieć planuje stworzyć kolejne warzywo z mięsa.

Źródło: exumag.com

Źródło zdjęcia: Arby’s