Firma BlueTree Technologies wymyśliła nowa metodę, która usuwa do 50 procent cukru z naturalnie wyciskanego soku pomarańczowego, bez szkody dla smaku.
BlueTree wynalazło fantastyczną technologię, która pozwala zredukować cukier i nadal zachować smak. Spróbowaliśmy wiele soków o obniżonej zawartości cukru wytworzonych przy użyciu wielu różnych technologii. W końcu, jeśli sok pomarańczowy nie będzie dobrze smakował, nikt go nie wypije – mówi Tsahi Bieriezowski, dyrektor generalny Prodalim Group.
W przeciwieństwie do innych metod redukcji cukru, które wykorzystują enzymy zmieniające skład chemiczny soku, BlueTree wykorzystuje zgłoszoną do opatentowania technologię opartą na naturalnie występującym związku. Natychmiast po wyciśnięciu sok jest filtrowany i przepuszczany przez związek, który ekstrahuje cukier.
Produkt uboczny, mówi Klein, to nowy rodzaj czystego cukru, który nazywa „cukrem pomarańczowym”, który można wykorzystać do produkcji na przykład, kremu do twarzy.
Robimy coś zupełnie innego niż nasi konkurenci. Nasz jest jedynym procesem, który fizycznie usuwa cukier. Nie ma utraty owoców, rozcieńczenia i utraty smaku – tłumaczy Yuval Klein.
Wierzymy, że do końca 2022 roku po raz pierwszy na świecie zaczniemy sprzedawać to w Izraelu. W następnym roku planujemy rozpocząć produkcję i dystrybucję tego soku na całym świecie – informuje Yuval Klein.
Źródło: timesofisrael.com