prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Browar Biały
Browar Biały rozpoczął swoją działalność produkcyjną w lutym 2018 roku, po prawie rocznych przygotowaniach. Nasze rzemieślnicze piwo jest warzone w podbiałostockiej wsi Łyski. Swoją nazwą nawiązuje do miasta Białystok, Orła Białego, czystości. Nazwa w swoim zamyśle ma promować region podlaski oraz miasto Białystok. Motto przewodnie to: Naturalne z PODLASIA
Pomysł założenia małego browaru rzemieślniczego narodził się w naszych głowach i sercach w 2014 roku, po ponad 10 latach eksperymentowania w domu, uczenia się sztuki warzenia – z czasem stało się to pasją.
Browar wyposażony jest w warzelnie w stylu niemieckim, czyli kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej. Wszystkie kadzie posiadają niezależny system ogrzewania parowego, co gwarantuje równomierny rozkład temperatur (brzeczka nie przypala się) o maksymalnym wybiciu 5 hl. Piwo warzymy metodami tradycyjnymi, praktycznie bez udziału automatyki. Stosujemy infuzyjne oraz sterowane temperaturowo metody zacierania. Warzenie jest oparte o autorskie receptury, naturalne procesy, bez przyśpieszania. Nasze piwa są „żywe” niepasteryzowane – czyli takie, które posiadają w swoim składzie żywe komórki drożdżowe wraz z całym szeregiem witamin i minerałów, których nie posiada piwo po procesie pasteryzacji.
Fermentacja prowadzana jest w sześciu zbiornikach cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl . Gotowe piwo jest butelkowane oraz rozlewane w KEGI
Misją Browaru jest produkcja piw naturalnych uwarzonych z najwyższej jakości polskich słodów, chmieli oraz innych naturalnych surowców – takie jakie sami chcielibyśmy wypić.
Jakość naszych piw potwierdzają zdobywane na najważniejszych imprezach branżowych nagrody, więc warto oddać Swój głos właśnie na Browar Biały!
Nasze nagrody: