prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf
W Beskidzie Wyspowym, w małopolskim Szczyrzycu znajduje się klasztor cystersów z jedynym w Polsce browarem klasztornym. Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf”, którego nazwa nawiązuje do herbu miejscowości, przylega bezpośrednio do klasztoru. W przyklasztornym muzeum znajduje się wiele pamiątek związanych z produkcją piwa, a klasztorne archiwa skrywają receptury piwa z XVII wieku. Zaczęło się od produkcji podpiwku na bazie palonego jęczmienia, cykorii i chmielu, a od 1824 roku już w budynku browaru zaczęto warzyć piwo.
Do roku 1948 cała produkcja polegała na pracy ludzkich rąk. Piwo schładzano blokami lodu, wycinanymi w pobliskich stawach ,a następnie przechowywano w piwnicach, gdzie temperatura nawet latem była bliska zeru. Sekretem smaku klasztornego piwa jest doskonała woda pochodząca ze źródła zwanego Boskim, tego samego od wieków. W 2007 roku z inicjatywy rodziny Czepielów, będących lokalnymi przedsiębiorcami rozpoczęła się rewitalizacja budynku browaru, a w dawnej słodowni został urządzony pensjonat z salą koncertową – Gościniec św. Benedykta.
Pomimo gruntownej modernizacji linii produkcyjnej udało się zachować klimat i ducha historii. W starowiecznych piwnicach można zdegustować warzonych na miejscu piw, słuchając opowieści piwowara o procesie powstawania trunku. Obecnie w browarze produkowanych jest kilkanaście gatunków rzemieślniczego piwa od tradycyjnych lagerów opartych na dawnych recepturach po nowofalowe IPY.
Odwiedzając Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf”, można spotkać ojców cystersów uprawiających klasztorny ogród lub zajmujących się licznymi zwierzętami na swoim gospodarstwie. Są to nie tylko krowy i konie, ale również osły, alpaki, kozy, owce oraz przeróżne gatunki ptaków hodowlanych oraz ozdobnych jak pawie i papugi. Zapraszamy na zwiedzanie i degustację.