Naukowcy z Nanyang Technological University i Harvard’s T.H. Chan School of Public Health opracowali opakowania, które mają za zadanie zabijać szkodliwe drobnoustroje. Są też biodegradowalne i mogą wydłużyć okres przydatności do spożycia świeżych owoców nawet o trzy dni.
Opakowania wykonane są z zeiny, czyli białka pozyskiwanego z kukurydzy. Inne części składowe to naturalnie pozyskiwane skrobie i biopolimery.
Naukowcy sugerują, że materiał opakowaniowy można wykorzystać do gotowej do spożycia żywności, owoców i warzyw oraz surowego mięsa. W ramach eksperymentów wykorzystano go do pakowania truskawek, które zachowywały świeżość przez kilka dni dłużej niż pakowane zwykłymi metodami.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenie psucia się i marnotrawstwa jest opracowanie wydajnych, biodegradowalnych, nietoksycznych materiałów opakowaniowych do żywności – mówi profesor Philip Demokritou, adiunkt ds. zdrowia środowiskowego w Harvard TH Chan School.
Źródło: foodprocessing.com.au