Amerykańscy naukowcy opracowali jadalną platformę ze szpinaku, którą można wykorzystać do hodowli komórek mięsnych.
Liście szpinaku służyły jako jadalne podłoże, na którym naukowcy hodowali białko zwierzęce wołowe, informuje profesor inżynierii Glenn Gaudette w Boston College, główny autor nowego badania.
Komórki są zależne od zakotwiczenia, co oznacza, że muszą się czegoś przyczepić, aby rosnąć. W laboratorium możemy używać plastikowych płytek do hodowli tkankowych, ale plastik nie jest jadalny – tłumaczy Gaudette.
Gaudette dodaje, że zespół usunął komórki roślinne z liścia szpinaku i wykorzystał pozostałą strukturę naczyniową do wyhodowania izolowanych prekursorowanych komórek mięsnych krów. Komórki pozostawały żywotne do 14 dni i różnicowały się w masę mięśniową.
Nadal przyglądamy się innym warzywom oraz innym komórkom zwierząt oraz ryb – informuje Gaudette.
Źródło: foodprocessing.com.au