Idea specjalnego oznakowania fast foodów pojawiła się na łamach BMJ Global Health. Chodzi o to, aby opakowania żywności zawierającej konserwanty, tłuszcze, barwniki i duże ilości cukru były nieatrakcyjne wizualnie. Wnioskodawcy nie określili niestety jakie konkretne parametry powinny być spełnione lub przekroczone, aby uznać żywność za niezdrową.
Opakowania, jako element wspomagający marketing produktu, zawierają wiele przesadzonych obietnic – twierdzą wnioskodawcy, którzy chcą chronić konsumentów przed ich nieodpowiedzialnymi wyborami.
Autorzy apelu tłumaczą, że produkty przetworzone to przede wszystkim słodycze, potrawy instant, mrożona pizza, napoje gazowane oraz fast food. Mimo dużych walorów smakowych, spożywane latami w dużych ilościach mogą siać spustoszenie w organizmie. Same produkty także nie należą do tanich, często w ich cenie kupimy o wiele więcej zdrowych produktów: owoców, warzyw, kaszy, pełnoziarnistego pieczywa, mąki i nabiału – argumentują autorzy apelu.
Źródło: zdrowie.wprost.pl