Francja rozważa zakaz stosowania azotanów w wędlinach

Raport francuskiego parlamentu zaleca stopniowe wycofanie azotanów w przetworzonym mięsie do 2025 roku w związku z obawami, że spożywanie tej substancji może być powiązane z wyższym ryzykiem zachorowania na raka.

Według ustaleń raportu, około 76% wędlin dostępnych w supermarketach zostało poddanych działaniu soli azotanowych.

Autorzy raportu zalecają, aby pierwszym krokiem było zakazanie stosowania dodatków azotanowych w produktach mięsnych niepoddawanych obróbce cieplnej. Kolejnym krokiem ma być rozszerzenie obostrzeń na wszystkie produkty mięsne.

Richard Ramos, Barbara Bessot – Ballot I Michele Crouzet, czyli posłowie stojący za raportem, oparli dokument na konsultacjach z naukowcami, przedstawicielami przemysłu i obywatelami. Ramos przedstawił projekt ustawy zakazującej stosowania azotanów.

Szynka jest zagrożeniem dla zdrowia. Teraz to wiemy. Sole azotanowe w wędlinach zabijają Francuzów – informuje Ramos.

Z prawie 4000 przypadków raka jelita grubego i żołądka rocznie przypisywanych azotowanym mięsom, Liga Walki z Rakiem z zadowoleniem przyjmuje raport parlamentarny, który ma na celu zmniejszenie liczby możliwych do uniknięcia nowotworów – mówi Axel Kahn, prezes Ligi Zwalczania Raka.

W raporcie podkreślono również, że jako imperatyw dla zdrowia, opcje bezazotanowe powinny być dostępne dla wszystkich – niezależnie od grubości portfela.

Źródło: foodnavigator.com