Raport francuskiego parlamentu zaleca stopniowe wycofanie azotanów w przetworzonym mięsie do 2025 roku w związku z obawami, że spożywanie tej substancji może być powiązane z wyższym ryzykiem zachorowania na raka.
Według ustaleń raportu, około 76% wędlin dostępnych w supermarketach zostało poddanych działaniu soli azotanowych.
Richard Ramos, Barbara Bessot – Ballot I Michele Crouzet, czyli posłowie stojący za raportem, oparli dokument na konsultacjach z naukowcami, przedstawicielami przemysłu i obywatelami. Ramos przedstawił projekt ustawy zakazującej stosowania azotanów.
Z prawie 4000 przypadków raka jelita grubego i żołądka rocznie przypisywanych azotowanym mięsom, Liga Walki z Rakiem z zadowoleniem przyjmuje raport parlamentarny, który ma na celu zmniejszenie liczby możliwych do uniknięcia nowotworów – mówi Axel Kahn, prezes Ligi Zwalczania Raka.
W raporcie podkreślono również, że jako imperatyw dla zdrowia, opcje bezazotanowe powinny być dostępne dla wszystkich – niezależnie od grubości portfela.
Źródło: foodnavigator.com