Izraelska firma Imagindairy wykorzystuje precyzyjną fermentację, dzięki której powstają wersje serwatki i kazeiny, jak określa firma: „wolne od zwierząt”.
Technologia odtwarza wersje białek serwatki i kazeiny, które można wykorzystać do produkcji analogów mleka. Producenci zapewniają, że produkty mają smak, konsystencję i wartość odżywczą identyczną, jak produkty pochodzenia zwierzęcego. Ma to otworzyć możliwości opracowania pełnej gamy produktów naśladujących ich mleczne wersje, ale nie zawierających cholesterolu i laktozy.
Fermentacja precyzyjna to technologia, która umożliwia zaprogramowanie mikroorganizmów do wytwarzania złożonych cząsteczek organicznych, takich jak białka —wyjaśnia Eyal Afergan, współzałożyciel i dyrektor generalny Imagindairy.
Jesteśmy świadomi globalnego zapotrzebowania na składniki pozyskiwane w sposób bardziej etyczny. Rośnie populacja świadomych etycznie konsumentów, którzy aktywnie dokładają starań, aby ograniczyć spożycie białek zwierzęcych w celu ochrony zwierząt i środowiska. Opracowaliśmy zaawansowaną platformę do produkcji białka, która pozwala nam zoptymalizować każdy etap ich tworzenia. Pozwoliło nam to osiągnąć wydajność niezbędną do osiągnięcia produkcji komercyjnej — zauważa Afergan.
Roszczenie etyczne jest jednym z kluczowych czynników napędzających nasze innowacyjne rozwiązanie. Konsumenci chcą wrażenia prawdziwego mleka, ale jednocześnie nie chcą krzywdzić zwierząt. Naszą wizją jest umożliwienie każdemu miłośnikowi nabiału radości ze smacznych i pożywnych produktów mlecznych, przy jednoczesnej ochronie środowiska i ochronie zwierząt. Razem możemy stworzyć świat, w którym krowa mleczna jest tylko krową karmiącą cielę — podsumowuje Afergan.
Źródło: foodingredientsfirst.com