Sok jabłkowy jak cukier – urząd nie widzi różnicy

„Dodane” do napoju substancje mogą być również cukrami występującymi naturalnie np. dodatek soku owocowego zawierającego występujący w nim naturalnie cukier stanowi dodatek środka spożywczego zawierającego cukry i skutkuje objęciem napoju opłatą – o ile zawartość cukru w danym napoju wynosi powyżej 5g/100 ml – czytamy w stanowisku Ministerstwa Finansów. Trwają prace „porządkujące pobór opłat” tzw. opłaty cukrowej. Zmiany mogą mieć niezmiernie negatywny wpływ na branżę.

Opłatą cukrową mają zostać objęte również nektary i napoje z 20-procentową zawartością soku oraz naturalne soki, do których dodane zostały składniki zwiększające ich wartości zdrowotne. Opłata objąć ma także napoje przekazywane na cele charytatywne.

Proponowana zmiana, zdaniem ekspertów, zmusi producentów do zaniechania inwestycji w produkty wartościowe i zdrowe w przystępnej cenie. Należy się spodziewać, że skoro wartościowe produkty będą za drogie, nie będą kupowane albo też mogą zostać zamienione przez inne, pozbawione wartości zdrowotnych i tanie produkty bez zawartości soku owocowego – czytamy w stanowisku Instytutu Staszica.

Poniżej pełna odpowiedź przedstawicieli ministerstwa.