Techmilk 2023

Spotkanie dostawców nowych technologii z branżą mleczarską zaplanowano w terminie 15-17 lutego w Mikołajkach. Techmilk od lat gromadzi kilkuset uczestników z całej Polski.

Organizator:

Katedra Inżynierii, Aparatury
Procesowej i Biotechnologii Żywności
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
w Olsztynie
ul. M. Oczapowskiego 7
10-719 Olsztyn
tel. 89 523 32 04
89 523 36 34
fax. 89 523 44 31
e-mail: techmilk@uwm.edu.pl

Agenda konferencji (aktualizacja na 20 stycznia)

15 lutego 2023 r.

13:00 – początek doby hotelowej, meldowanie gości,

13:30 – 15:00 – o b i a d

15:00 – 15:30 – Otwarcie Seminarium, Fabian Dajnowiec

15:30 – 15:50 – NOACK, Adrian Maliszewski, Marcin Traut: Praktyczne aspekty wykorzystania analizatorów NIR w kontroli parametrów produktu,

15:50 – 16:10 – Zentis Polska, Adam Głowacki, Karolina Lisińska: Barwniki Inspirowane Naturą – Najnowsza Propozycja Zentis,

16:10 – 16:30 – ATM Group, Marek Kozak: Liniowe maszyny pakujące,

16:30 – 17:00 – p r z e r w a  k a w o w a

17:00 – 17:20 – J.S. Cooling, Maciej Galiński, Jakub Sykuła: Energooszczędne rozwiązania w chłodnictwie amoniakalnym dla Przemysłu Mleczarskiego

17:20 – 17:40 – Filter, Marcin Oboz: Filter – kompleksowe rozwiązania w zakresie odzysku energii w przemyśle mleczarskim

17:40 – 18:00 – Verder Polska, Adam Kozłowski: Pompy dwuśrubowe – chwilowa moda czy realna wartość dla mojego procesu?

18:00 – 18:20 – GEA Tuchenhagen, Szymon Wójtowicz: Zawór VARIVENT Mixproof typ MX – wyższy poziom bezpieczeństwa procesu

20:00 – k o l a c j a

16 lutego 2023 r.

9:10 – 9:30 – bioMérieux, Krzysztof Knop: Automatyzacja kontroli jakości podstawą optymalizacji kosztów produkcji. Laboratorium mikrobiologiczne źródłem oszczędności finansowych i logistycznych na przykładzie wybranych rozwiązań,

9:30 – 9:50 – PRO-WAM, Oktawian Formela: Ocena zawartości mleka w mleku podczas procesu jego odbioru,

9:50 – 10:10 – Trepko, Paweł Łagoda: Tworząc kompleksowe linie pakujące spełniamy indywidualne wymagania klientów,

10:10 – 10:30 – GRUNDFOS, Witold Prusiński: Optymalizacja kosztów – gotowe rozwiązania Grundfos,

10:30 – 11:00 – p r z e r w a k a w o w a

11:00 – 11:20 – GEA PE Sp. z. o. o., Dariusz Skwierawski: GEA wspiera mleczarstwo w zrównoważonym rozwoju,

11:20 – 11:40 – Diversey Polska, Artur Kryza: Wyzwanie naszych czasów – redukcja kosztów bez wpływu na jakość,

11:40 – 12:00 – PFTechnology, Paweł Bułas: Technologia Micro-Nano-Bubbles – zastosowania w przemyśle mleczarskim,

12:00 – 12:30 – p r z e r w a  k a w o w a

12:30 – 12:50 – SIG Combibloc, Daniel Rekowski, Karina Zawadzka: Kluczowe współczynniki operacyjne. Konkurencyjność aseptycznej technologii SIG Combibloc w środowisku produkcyjnym,

12:50 – 13:10 – Tewes-Bis, Kacper Kamieniecki: Rekuperacja ciepła i optymalizacja mycia w systemie CIP w kontekście rosnących kosztów energii,

13:10 – 13:30 – Cryogas, Jakub Musiał: Zastosowanie LNG w przemyśle mleczarskim,

13:30 – 15:00 – p r z e r w a  o b i a d o w a

15:00 – 15:20 – Atende Industries Sp. z o. o., Dariusz Górecki: Spółdzielnie energetyczne w praktyce,

15:20 – 16:20 – Debata, prowadzący Łukas Spisak – wieloletni redaktor związany z branżą mleczarską: Transformacja energetyczna przetwórstwa mleczarskiego – nowe narzędzia i wyzwania,

16:20 – 16:40 – Big-Pol Fundusze Pomocowe, Wiesław Wasilewski: Energia, energia, energia – Dotacje w praktyce,

16:40 – 17:00 – UWM, Fabian Dajnowiec: Podsumowanie i zamknięcie Seminarium,

20:00 – u r o c z y s t a    k o l a c j a

17 lutego 2023 r.

11:00 – Zakończenie pracy sekretariatu Seminarium