Jak donosi Wall Street Journal firma Unilever prowadzi daleko zaawansowane testy dotyczące technologii produkcji lodów, które mogą być przechowywane w temperaturze zaledwie minus 10stopni Celsjusza (zamiast, jak dotychczas, minus 18). Chodzi o obniżenie kosztów energii sklepowych zamrażarek.
Projekt obejmuje już około dekady badań i rozwoju receptur lodów, ale w ciągu ostatnich kilku lat zaczął przyspieszać, dzięki najnowszym osiągnięciom w technologiach cukrowniczych.
Firma jest gotowa rozpocząć drugą rundę testów na dotychczasowych wynikach. Odbywające się w Indonezji badania obejmą zarówno topienie, jak i właściwości sensoryczne nowych składów lodów, a także ślepe testy smakowe. W pierwszym pilotażu, który odbył się w Niemczech, określono, które produkty są naturalnie odporne na wyższe temperatury i nie wymagają zmiany składu.
Jeśli testy pilotażowe zakończą się sukcesem, Unilever będzie mógł podnieść temperaturę przechowywania swoich lodów o całe 8 stopni Celsjusza.
źródło: