V Forum Technologii Żywności Grudziądz 2023 – nasza relacja
Ponad 120 uczestników: producentów żywności, dostawców technologii oraz naukowców spotkało się w Grudziądzu, aby podyskutować o wyzwaniach i nowych technologiach. Nacisk tematyczny tegorocznej edycji położony był na opakowania, składniki żywności (w tym tłuszcze) oraz na silny trend vege.
Kierunek Mleczarstwo
Inspirująca rozmowa z liderem rynku serów – prezesem Pawłem Gacą z SM Spomlek
Krzysztof Ochal z Kabako opowiedział o początkach firmy i próbach stworzenia innowacyjnych napojów na bazie mleka i owoców
Michał Grzybowski (Calvatis) opowiedział o optymalizacji procesu mycia i dezynfekcji w kontekście wahań cen środków myjących
Ryszard Bober, senator i rolnik, mówił o zagrożeniach dla polskiego rolnictwa związanych z najnowszymi legislacjami
Paweł Pomastowski (UMK) zaprezentował nowoczesne narzędzia analityczne w przetwórstwie mleka
Michał Łukaszewicz (Optiflow) zaprezentował mozliwości nowoczesnych mikserów i homogenizatorów w produkcji bezpiecznej żywności
Marcin Wroński (KOWR) zaprezentował dane dotyczące eksportu masła i tłuszczów
Maria Baranowska (UWM) opowiedziała o aspektach mających wpływ na jakość masła
Ryszard Rafałowski (UWM) opowiedział o praktykach fałszowania masła i innych tłuszczów
Kierunek Convenience
Gości powitała Mirosława Podszucka, dyrektor zakładu Iglotex w Skórczu. Zaprezentowała firmę i oferowane produkty
Maciej Gierszewski z Sealed Air proponował słuchaczom opakowania na miarę wyzwań XXI wieku. Firma wchodzi również w sektor badań rynkowych związanych z zaawansowanymi opakowaniami do żywności
Monika Stoma (UP w Lublinie) zaprezentowała najnowsze światowe trendy opakowań do żywności
Mateusz Dyl (GEA Westfalia) omówił możliwości zastosowania dekanterów w procesach produkcji „mleka” roslinnego
Emilia Osmólska (UP w Lublinie) zaprezentowała przegląd światowych trendów w produkcji dań gotowych
Katarzyna Krupińska, wiceprezes firmy „U Jędrusia” (po prawej) opowiedziała zebranym o historii i rozwoju firmy
Jerzy Bertrandt (WAT) opowiedział o wartości odżywczej żywności przeznaczonej dla żołnierzy
Strefa Stoisk
Paulina Makucha i Artur Grzywacz prezentują najnowsze rozwiązania firmy SealedAir
O zaworach, pompach i wymiennikach ciepła można było podyskutować z Jakubem Stobieckim (OptiFlow)
Ciekawe technologie dla branży spożywczej prezentowali przedstawiciele firmy Univar Solutions. Na zdjęciu Dorota Tuszyńska-Tyl i Paweł Witak
Rozwiązania w zakresie uzdatniania i dezynfekcji wody – w roli ekspertów przedstawiciele firmy ProMinent: Jacek Kowalski i Jacek Buchwald
Szeroką gamę rozwiązań dla laboratoriów prezentował Piotr Drelich (Cemis-Tech)
Agata Buczko Spodarek zapraszała uczestników do zapoznania się z ofertą Peak Packaging
Profesjonalne środki czystości firmy Henry Kruse. Na zdjęciu Mateusz Dąbrowski
O wyzwaniach produkcyjnych i najlepszych rozwiązaniach Unibloc można było porozmawiać z Piotrem Żminkowskim
Szeroki wachlarz rozwiązań w zakresie opakowań proponowali Piotr Kosik i Rafał Bielaszka (Ulma Packaging)
Insalpo jest jedynym w Polsce dystrybutorem systemów stabilizujących szwajcarskiej firmy Swissgum. Na zdjęciu Karolina Łukaszewska-Król
W ciągu ponad trzydziestoletniej działalności w branży maszyn pakujących B.Kołakowski uruchomił 200 maszyn – podkreślał Paweł Kołakowski
Debata
Debata „Czy dieta vege uratuje świat?”. Od lewej: Aleksandra Wojnarowska, Jerzy Bertrandt, Jakub Stobiecki, Anna Ferlin oraz Ryszard Bober.