Niezależna produkcja browarnicza w USA pozostała na niezmienionym poziomie 24,3 miliona baryłek w 2022 roku, liczba otwieranych nowych browarów spadła drugi rok z rzędu, natomiast wskaźnik zamknięć wzrósł do 3%.
Jednym z powodów braku wzrostu ma być odejście największych browarów — ostatnio Bell’s w Michigan, a wcześniej New Belgium w Kolorado — z niezależnego rynku piwa. (ich wzrost miał pomagać szeroko pojętemu przemysłowi rzemieślniczemu kontynuować wzrost produkcji.). Obie firmy — i wiele innych, w tym Goose Island i Lagunitas — zostały zakupione przez międzynarodowe mega browary i nie są już uważane za „rzemieślnicze” zgodnie z definicją stowarzyszenia.
Definicja browaru rzemieślniczego wg Brewers Association: amerykański browar rzemieślniczy to mały i niezależny browar. Mały – jego roczna produkcja wynosi 6 milionów baryłek piwa lub mniej. Niezależny -nie jest kontrolowany (lub w zakresie mniejszym niż 25%) przez przez członka branży napojów alkoholowych, który sam nie jest browarem rzemieślniczym.
Najnowsze dane pozostawiają poważne pytania o przyszłość branży, ponieważ podstawowa grupa demograficzna piwa rzemieślniczego starzeje się i pije mniej piwa a młodsi konsumenci przechodzą w kierunku nowych napojów, takich jak seltzery i koktajle w puszkach – czytamy na stronach axios.com
Roczny raport Brewers Association: