Uniejów na dwa dni stał się stolicą pomiarów. Policzyć, przeanalizować, zaoszczędzić, uniknąć kłopotów – to tylko niektóre korzyści z zastosowania dobrze skalibrowanych urządzeń. Po trzyletniej przerwie firma Foss zorganizowała kolejną konferencję szkoleniową poświęconą najnowszym rozwiązaniom laboratoryjnym. Ponad 170 uczestników przyjechało do Uniejowa, aby zobaczyć nowinki techniczne i posłuchać o nowych technologiach, pomagających przeprowadzać analizy inline.
W obradach uczestniczyli przedstawiciele mleczarni, przemysłu paszowego i mięsnego a także goście z laboratoriów, świadczących usługi analityczne na terenie całej Polski.
Najwięcej emocji wzbudził chyba Mycofoss do analizy mykotoksyn – obiekt westchnień wielu uczestników konferencji.
-
-
Uczestnicy mieli możliwość swobodnych rozmów z ekspertami na każdy temat
-
-
Piękne przedstawicielki OSM Piątnica twierdziły, że większość prezentowanych urządzeń już mają w swoim laboratorium. Przyjechały tutaj zapoznać się z nowościami.
-
-
Przedstawiciele Wedel próbowali rozwikłać szereg wątpliwości analitycznych
-
-
Do Uniejowa zawitały także przedstawicielki Bialskiej Akademii Nauk Stosowanych
-
-
Tomasz Onderski z Max Grain mówił o potrzebie dbałości o każdy szczegół analizy, szczególnie w ciężkich czasach, w których każdy parametr może zostać wykorzystany do podważenia kontraktu.
-
-
Przedstawicielki Biofeed podczas rozmowy o analizie karm dla zwierząt
To nie były popularnonaukowe wykłady ale ekpercka wiedza prezentowana przez fachowców.
-
-
Michael Sievers (Foss) przedstawił sposoby standaryzacji produkcji w oparciu o wybrane instalacja. Dzięki pomiarom inline co trzy sekundy otrzymujemy nową próbkę. Tysiące próbek zamiast jednej daje bardziej dokładny wynik – przekonywał zebranych
-
-
Izabela Jagodzińska (Foss) zaprezentowała zestaw rozwiązań dedykowanych do kontroli jakości w mleczarstwie
-
-
Poul Erik Simonsen (Foss) mówił o rozwoju technologii w analizie mięsa. Mówił też o przyszłości, min. nowych trendach żywieniowych
-
-
Michał Gzylewski (Foss) zajął się technologiami dedykowanymi dla branż paszowej i piwowarskiej
-
-
Olga Lasek (UKR w Krakowie) opowiedziała o mozliwościach weryfikacji składu karm dla zwierząt za pomocą analizy bliskiej podczerwieni. Zwróciła uwagę na zawartość skrobi w karmach oraz potrzebę jej żelatynizacji.
-
-
Dorota Michałowska (IBPRS) mówiła o jakości i analizie piwa
-
-
Jarosław Kański (URK w Krakowie) przedstawił technologię analizy bliskiej podczerwieni i możliwości jej zastosowania w przemyśle paszowym
-
-
Agnieszka Rudzka (UJD w Częstochowie) mówiła o możliwościach weryfikacji wartości odżywczych przy pomocy aparatu FoodScan 2
-
-
Daniela Vega Sampedro (Foss) zajęła się programem zarządzania ryzykiem mykotoksyn
-
-
Stefan Dowgird (Foss) opowiedział o etapach wdrażania rozwiązań do kontroli procesów produkcyjnych
-
-
Kazimierz Dąbrowski (Novator Food Consulting) opowiedział jak twórczo wykorzystywać dane analityczne w oprogramowaniu Quanto Advanced 5.9
-
-
Paweł Pomastowski (UMK w Toruniu) zaprezentował nową metodę identyfikacji mikroorganizmów za pomocą spektrometrii
Tutaj relacja opublikowana na łamach wydania 2/2023 AGROindustry: