Uniejów na dwa dni stał się stolicą pomiarów. Policzyć, przeanalizować, zaoszczędzić, uniknąć kłopotów – to tylko niektóre korzyści z zastosowania dobrze skalibrowanych urządzeń. Po trzyletniej przerwie firma Foss zorganizowała kolejną konferencję szkoleniową poświęconą najnowszym rozwiązaniom laboratoryjnym. Ponad 170 uczestników przyjechało do Uniejowa, aby zobaczyć nowinki techniczne i posłuchać o nowych technologiach, pomagających przeprowadzać analizy inline.
W obradach uczestniczyli przedstawiciele mleczarni, przemysłu paszowego i mięsnego a także goście z laboratoriów, świadczących usługi analityczne na terenie całej Polski.

Najwięcej emocji wzbudził chyba Mycofoss do analizy mykotoksyn – obiekt westchnień wielu uczestników konferencji.
- Uczestnicy mieli możliwość swobodnych rozmów z ekspertami na każdy temat
- Piękne przedstawicielki OSM Piątnica twierdziły, że większość prezentowanych urządzeń już mają w swoim laboratorium. Przyjechały tutaj zapoznać się z nowościami.
- Przedstawiciele Wedel próbowali rozwikłać szereg wątpliwości analitycznych
- Do Uniejowa zawitały także przedstawicielki Bialskiej Akademii Nauk Stosowanych
- Tomasz Onderski z Max Grain mówił o potrzebie dbałości o każdy szczegół analizy, szczególnie w ciężkich czasach, w których każdy parametr może zostać wykorzystany do podważenia kontraktu.
- Przedstawicielki Biofeed podczas rozmowy o analizie karm dla zwierząt
To nie były popularnonaukowe wykłady ale ekpercka wiedza prezentowana przez fachowców.
- Michael Sievers (Foss) przedstawił sposoby standaryzacji produkcji w oparciu o wybrane instalacja. Dzięki pomiarom inline co trzy sekundy otrzymujemy nową próbkę. Tysiące próbek zamiast jednej daje bardziej dokładny wynik – przekonywał zebranych
- Izabela Jagodzińska (Foss) zaprezentowała zestaw rozwiązań dedykowanych do kontroli jakości w mleczarstwie
- Poul Erik Simonsen (Foss) mówił o rozwoju technologii w analizie mięsa. Mówił też o przyszłości, min. nowych trendach żywieniowych
- Michał Gzylewski (Foss) zajął się technologiami dedykowanymi dla branż paszowej i piwowarskiej
- Olga Lasek (UKR w Krakowie) opowiedziała o mozliwościach weryfikacji składu karm dla zwierząt za pomocą analizy bliskiej podczerwieni. Zwróciła uwagę na zawartość skrobi w karmach oraz potrzebę jej żelatynizacji.
- Dorota Michałowska (IBPRS) mówiła o jakości i analizie piwa
- Jarosław Kański (URK w Krakowie) przedstawił technologię analizy bliskiej podczerwieni i możliwości jej zastosowania w przemyśle paszowym
- Agnieszka Rudzka (UJD w Częstochowie) mówiła o możliwościach weryfikacji wartości odżywczych przy pomocy aparatu FoodScan 2
- Daniela Vega Sampedro (Foss) zajęła się programem zarządzania ryzykiem mykotoksyn
- Stefan Dowgird (Foss) opowiedział o etapach wdrażania rozwiązań do kontroli procesów produkcyjnych
- Kazimierz Dąbrowski (Novator Food Consulting) opowiedział jak twórczo wykorzystywać dane analityczne w oprogramowaniu Quanto Advanced 5.9
- Paweł Pomastowski (UMK w Toruniu) zaprezentował nową metodę identyfikacji mikroorganizmów za pomocą spektrometrii
Tutaj relacja opublikowana na łamach wydania 2/2023 AGROindustry: