Dziesiąta edycja Polskiego Kongresu Napojowego odbędzie się w dniach 19-21 września 2023.
Przez ostatnie lata odwiedziliśmy Cieszyn (2014), Nałęczów (2015), Toruń (2016), Szczyrk (2017), Krynicę (2018), Zawiercie (2019), Lwówek Śląski (2020), Lublin (2021) oraz Łochów (2022).
Na jubileuszową edycję zapraszamy Państwa do Kielc.
W programie:
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Endress+Hauser?
Parametry jakościowe to jedne z najważniejszych wskaźników wykorzystywanych do kontroli procesu produkcji soków i napojów.
To również elementy, które są niezwykle istotne podczas procedury odbioru surowców (koncentratów).
Dowiedz się jak skutecznie monitorować, a co za tym idzie optymalizować proces produkcyjny przy zachowaniu minimalnych nakładów pracy i kosztów operacyjnych.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Ruland?
Dla każdego producenta napojów kwestią zasadniczą jest wysoka jakość finalnego produktu, która decyduje o jego konkurencyjności na rynku bogatym w różnorodną ofertę. Nie mniej istotne jest spełnienie standardów higieny obowiązujących w przemyśle spożywczym, przy jednoczesnym zwiększaniu wydajności i optymalizowaniu kosztów, celem utrzymania atrakcyjnej ceny wyrobu i opłacalności prowadzonej działalności. Dostarczane przez nas systemy przygotowania i dozowania odpowiadają na te potrzeby. Opierają się one na dokładnym rozpuszczaniu i precyzyjnym dozowaniu, co w efekcie umożliwia przygotowanie finalnego produktu zgodnego z recepturą, ograniczając jednocześnie straty produkcyjne do minimum. W naszej prezentacji przedstawimy całe portfolio naszych rozwiązań w tym zakresie, udowadniając, że jesteśmy w stanie maksymalnie dopasować się do wymagań klienta i spełnić najbardziej wygórowane standardy.
Dlaczego warto wysłuchać prelekcji Krystiana Marszałka?
Prezentacja będzie dotyczyła aktualnych osiągnięć naukowych w zakresie przetwarzania i utrwalania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem produktów płynnych takich jak napoje. Omówione zostaną tradycyjne i nowoczesne zaawansowane techniki pozwalające uzyskać produkty wysokiej jakości i jednocześnie bezpieczne mikrobiologicznie.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy SW Research?
Można przewrotnie powiedzieć, że ekologia to priorytet, na który jeszcze przyjdzie czas. Odpowiedzialność za środowisko naturalne z roku na rok jest coraz mocniej akcentowana w komunikacji marketingowej. Świadomość ekologiczna konsumentów zdaje się poprawiać w ostatnich latach. Jednak moment decyzji zakupowej to obszar działania wielu czynników i wybór między danym typem opakowania, ceną i innym atrybutami, nie zawsze jest oczywisty. Zmierzenie zjawiska opisanego jako „hot-cold gap”, czyli jednego z najczęstszych błędów poznawczych podczas sytuacji zakupowych, jest świętych Graalem badań specjalistów z różnych obszarów. Czy nasze deklaracje odnośnie zakupów zawsze pokrywają się z przyszłymi decyzjami? Jaki wyborów możemy dokonywać kupując „na głodnego” lub „na spragnionego”? Jak radzimy sobie z nadmiarem informacji? Postaramy się odnieść do tych kwestii, komentując wyniki najnowszych badań.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy GEA Process Engineering?
Nieprzewidziane przestoje produkcyjne niosą ryzyko strat, niezrealizowanych zamówień i kosztów mediów, które znacząco wpływają na końcową cenę produktu w dzisiejszym klimacie biznesowym.
Moja prezentacja na Kongresie Napojowym stanowi okazję do zapoznania się z pakietem usług GEA, który został zaprojektowany tak, aby zminimalizować, a nawet wyeliminować ryzyko nieplanowanych przestojów. Ponadto, rzuci światło na strategie przedłużania cyklu życia instalacji i urządzeń produkcyjnych na różnych etapach. Od szybkiego uruchomienia i szkolenia personelu po terminowe dostarczanie niezbędnych części zamiennych oraz modernizacje mające na celu generowanie oszczędności i optymalizację produkcji, a także stałe wsparcie doradcze dla pełnego wykorzystania potencjału Państwa instalacji. Dzięki tak wszechstronnemu portfelowi usług, moja prezentacja jest obowiązkowym punktem dla każdego, kto dąży do bezproblemowej i efektywnej produkcji.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji firmy Veolia Water Technologies?
Maksymalizacja wykorzystania wody z odzysku stanowi jeden z fundamentów zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym. Spośród wielu swoich zalet, wysokosprawna oczyszczalnia ścieków zapewniająca odzysk wody, przyczynia się również do obniżenia kosztów funkcjonowania zakładu.
Technologia Biosep, tj. głębokiego oczyszczania ścieków produkcyjnych, zapewnia bardzo skuteczną redukcję zanieczyszczeń, umożliwiając tym samym bezpośrednie wykorzystanie oczyszczonych ścieków jako wody procesowej. Oczyszczone w ten sposób ścieki charakteryzują się również brakiem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, gwarantując tym samym bezpieczeństwo użytkowania odzyskanej wody.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji BOO Organizacji Odzysku Opakowań i Odpowiedzialności Producenta?
Zmieniająca się rzeczywistość prawna w gospodarce opakowaniami niesie za sobą zwiększoną odpowiedzialność za wprowadzone produkty w opakowaniach. Analiza nowych przepisów pokazuje jak ważnym wyzwaniem pozostaje ekoprojektowanie procesów w tej branży. Prezentacja przybliży szereg zmian, które w najbliższym czasie dotkną Przedsiębiorców oraz Konsumentów.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji Krones?
Rok 2009 zmienił wyobrażenie o tym, jak może i powinna działać nowoczesna i wysokoefektywna linia rozlewnicza. Koncepcja Krones łączenia zsynchronizowanych maszyn w jeden blok zapoczątkowała prawdziwą rewolucję. Blokowanie maszyn w obszarach mokrym i suchym jest od 15 lat konsekwentnie rozwijane przez Krones i okazało się globalnym sukcesem. Spośród ponad tysiąca linii PET zainstalowanych przez Kronesa w ostatnich dziesięciu latach ponad 600 opartych jest na rozwiązaniu ErgoBlock Krones. Znajdziemy tu setki egzemplarzy dla poszczególnych wariantów technologii. Czyni to firmę Krones bezsprzecznie światowym liderem w budowaniu tego typu rozwiązań. Koncepcja ErgoBloc Krones jest obecnie dominującą techniką projektowania linii i przez większość inwestorów często stawiana jako wymóg w tworzeniu nowych ciągów technologicznych. Zmusiło to innych producentów maszyn do podążania tym samym śladem, czasami z różnym skutkiem.
W naszej prezentacji chcemy przypomnieć Państwu główne założenia rozwiązania i przedstawić podstawowe kryteria konfiguracji maszyny ErgoBloc Krones. Chcemy wreszcie wreszcie wskazać na jego niezaprzeczalne zalety. Pokażemy również, jak dzięki ErgoBlockowi skutecznie poradzić sobie z zagrożeniami występującymi w każdej technologii rozlewu.
Jak zbudowany jest blok? Jakie są jego kluczowe elementy i możliwe konfiguracje dla różnego typu zastosowań? Jakie zalety ErgoBlock sprawiają, że jest to obecnie najchętniej wybierane rozwiązanie? Jakie unikatowe kompetencje firmy Krones sprawiły, że to właśnie ErgoBloc Krones jest najbardziej niezawodną, wydajną i rozpoznawaną maszyną tego typu? Zapraszamy na spotkanie z przedstawicielami firmy Krones. Nasza prezentacja przybliży Państwu to rozwiązanie i pozwoli ocenić czy może być ono przydatne również w Państwa firmie.
Dlaczego warto uczestniczyć w prelekcji OptiFlow?
Alchemicy od wieków szukają magicznej formuły jak zmienić metal w złoto. W OptiFlow nie znamy odpowiedzi na to pytanie, ale wiemy, jak nazywa się maszyna, która zmienia wodę w pieniądze. To homogenizator marki Bertoli. Podczas naszej prezentacji przybliżmy Państwu proces homogenizacji, budowę maszyn jak i firmę, która za nimi stoi. Dodatkowo powiemy o możliwych zastosowaniach homogenizatorów i wyjaśnimy, dlaczego mogą one dla Państwa zarabiać. Serdecznie zapraszamy do wysłuchania, odwiedzenia naszego stoiska i rozmowy.
O prezentacji firmy SGS:
Właściwe oznakowanie produktu spożywczego wprowadzanego na rynek to bardzo ważna kwestia. Na podmiot wprowadzający niewłaściwie oznakowany produkt mogą zostać nałożone kary finansowe lub nawet nakaz wycofania go z rynku. Błędnie oznakowany produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia konsumentów. Podczas prezentacji omówię kwestie związane z oznakowaniem produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem napojów. Przedstawię Państwu praktyczne wskazówki na co zwrócić szczególną uwagę przy tworzeniu zapisów na etykiety.
O prezentacji firmy Kersia:
Kersia jest światowym dostawcą rozwiązań w zakresie technologii mycia dla przemysłu spożywczego, w tym napojowego. Produkując preparaty chemiczne do mycia, dezynfekcji i specjalistycznych zastosowań (np. smarowanie taśm transportowych), Kersia oferuje również technikę i inżynierię mycia. Prezentacja przedstawiała będzie możliwości sprzętowe i serwisowe Kersia w zakresie procesów dozowania produktów myjących i ich kontroli.
Technologia mycia to: preparaty chemiczne i urządzenia techniczne. Bezpieczne, nowoczesne, trwałe i łatwe w obsłudze urządzenia to pewność prowadzonych procesów mycia i dezynfekcji oraz kontrola nad powtarzalnością i ekonomią tych zabiegów. Rozwiązania techniczne Kersia spełniają oczekiwaniom nowoczesnego rynku.
O prezentacji firmy Balluff:
– Nowe CZASY dla napojów – to odniesienie do naszej narracji związanej z efektywnością procesów produkcyjnych, mających szczególne znaczenie dla prowadzenia opłacalnego biznesu. Dzisiaj jednym z kluczowych wyzwań jest zapewnienie ciągłości produkcji i umiejętność wykorzystania danych w czasie rzeczywistym do podejmowania strategicznych decyzji. Omówimy zagadnienia związane m. in.: z procesami przezbrojeń maszyn przy zmianie formatów opakowań (Balluff -> GCS – Guided Changeover Solution), z zapobieganiem awariom urządzeń i nieplanowanym przestojom (Balluff -> CMTK – Condition Monitoring Tool Kit), a także z zarządzaniem przepływem materiałów w logistyce produkcji (Balluff -> SRS – Smart Reordering Sysrem)
– stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie, innowacyjność – odnoszą się do celów zrównoważonego rozwoju wg. Agendy na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030 przyjętej przez ONZ http://www.un.org.pl/, a wpływające bezpośrednio na działania podejmowane przez firmy produkcyjne. Opowiemy o korelacji między przepisami i trendami, a innowacyjną technologią i jej roli w celu m. in. zmniejszenia zużycia energii, optymalnego gospodarowania mediami, zmniejszenia strat opakowaniowych i produktowych, czy digitalizacji wspierającej zarówno managerów jak i operatorów.
Tu relacja z zeszłorocznej edycji:
Polski Kongres Napojowy 2022 – tu rynkowi konkurenci mówią jednym głosem