Sieć Biedronka wprowadza innowacyjne celulozowe wkłady Cellsorb Paper Pad, które są absorberem chłonnym, niezbędnym w procesie pakowania mięsa. Co ważne, wykonane zostały one w 100% z celulozy, która pochodzi z odpowiedzialnych źródeł.
W sieci Biedronka z początkiem 2024 roku wdrożono to rozwiązanie we wszystkich produktach mięsa wieprzowego Kraina Mięs, pakowanego w technologii VACUUM, co przełożyło się na redukcję plastiku o 55 ton w skali roku. Absorbery w 100% produkowane z materiałów pochodzenia roślinnego spełniają w pełni swoje zadanie, pochłaniają wilgoć i gazy z produktów oraz chronią przed psuciem, zgodnie z wymaganym terminem przydatności. Aby doszło do wdrożenia nowego wkładu chłonnego wykonanego w 100% z celulozy, wykonano szereg testów przechowalniczych i procesowych, zaangażowano cały sztab ludzi po stronie producentów, dostawców mięsa świeżego do sieci handlowej oraz po stronie samej sieci handlowej. Dzięki ich zastosowaniu możliwe jest także obniżenie emisji CO2 związanej z produkcją opakowań oraz zmniejszenie ilości odpadów tworzywowych, przynosząc wymierne korzyści dla środowiska.
Chcemy zmieniać branżę opakowań w bardziej przyjazną dla środowiska, a absorbery celulozowe są ważnym krokiem w tę stronę. Naszą ambicją jest przejście w 100% naszych produktów wymagających wkładu chłonnego na absorbery wykonane z celulozy, tak aby zrealizować nasz cel, którym jest usunięcie zbędnego plastiku wszędzie tam, gdzie to możliwe – mówi Katarzyna Grabarska, starsza menedżerka ds. eko-projektowania opakowań w sieci Biedronka