Polska jest liderem w produkcji doskonałych jabłek oraz borówek. Okazuje się, że z powodzeniem można u nas uprawiać smaczne arbuzy!
Sadzonki arbuza uprawianego przez Organizację Producentów Rajpol są wysadzane do gruntu w połowie maja, a zbiory rozpoczynają się w pierwszej połowie sierpnia. Większość owoców osiąga wagę od 3 do 6 kg, chociaż rekordzista ważył aż 15 kg. Współpracujemy z Lidl Polska już od 13 lat, przede wszystkim dostarczając jabłka, gruszki, bio owoce, jak również maliny, truskawki, borówki czy agrest. Lidl Polska zainspirował nas do uprawy polskiego arbuza i tak od 2021 r. uprawiamy go i co roku sadzimy ich więcej – zaczynaliśmy od kilkunastu hektarów w trzech lokalizacjach, a w tym sezonie uprawia je dziesięciu sadowników na kilkudziesięciu hektarach – mówi Hubert Woźniak, prezes Organizacji Producentów Rajpol. Lidl jest naszym kluczowym klientem, dzięki któremu możemy inwestować. Dzięki tej współpracy, nasze produkty są oferowane również na rynkach zagranicznych – w Czechach, Słowacji oraz Litwie. Wierzymy, że nasza dalsza współpraca będzie nieustannie się rozwijać, dzięki czemu stale będziemy spełniać wysokie oczekiwania klientów. W dalszym ciągu zamierzamy inwestować w linie produkcyjne, a także wprowadzać nowości asortymentowe na półki sklepów Lidl – dodaje Woźniak.
Walory polskich arbuzów
Od momentu zbioru rodzimych arbuzów do czasu, kiedy trafiają na sklepowe półki, mija maksymalnie kilka dni. Dzięki temu klienci Lidl Polska mogą kupić warzywo, które jest naturalnie dojrzałe i słodkie. Arbuz idealnie sprawdzi się jako lekka, letnia przekąska, która zaspokoi głód, pragnienie, a także zapotrzebowanie na niezbędne dla funkcjonowania organizmu witaminy i minerały. Jest również niskokaloryczny – ma ok. 30 kcal w 100 gramach.
Są to specjalne odmiany, które dobrze sprawdzają się w naszym klimacie. Ich główną zaletą jest to, że są zbierane, gdy dojrzeją, ponieważ nie wymagają kilkudniowego transportu z południa Europy. Krótszy transport od pola do stołu zużywa dużo mniej energii w porównaniu z arbuzem sprowadzanym z południa Europy.