26. edycja sympozjum Techmilk za nami. Mleczarze mają bogatą tradycję spotkań branżowych – wynika to zapewne z samej idei spółdzielczości jak i siły i rozmiarów sektora. Polskie mleczarstwo to światowa klasa sama w sobie a ścisła współpraca z polskimi ośrodkami naukowymi, takimi jak Uniwersytet Warmińsko-Mazurski z osobistościami takimi jak ś.p. profesor Śmietana, ś.p. profesor Ziajka, ś.p. profesor Budny czy cieszący się znakomitym zdrowiem i jasnością umysłu profesor Zygmunt Zander, tylko ową wielkość potwierdzają.
Dziś pałeczkę Techmilku dzielnie niesie profesor Fabian Dajnowiec z całym zespołem Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności.

Sympozjum otworzył Fabian Dajnowiec z Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
Centralnym punktem spotkania była debata dotycząca wyzwań sektora mleczarskiego. W dyskusji udział wzięli od lewej: Wiesław Żebrowski, wiceprezes KZSM i rolnik, Adam Grabowski, jeden z prezesów grupy Polmlek, Małgorzata Cebelińska, wiceprezes SM Mlekpol, Ewa Chudoń z Departamentu Rynków Rolnych i Rozwoju Wsi oraz Karolina Babuchowska z UWM.
Najważniejsze wnioski z debaty:
- Równy dostęp do środków ochrony roślin i równe regulacje dla wszystkich przetwórców mleka
- Jeżeli mamy takie sektory gdzie jeszcze mamy przewagę międzynarodową – warto za wszelką cenę te sektory wspierać
- Mleczarstwo potrzebuje narzędzi pozwalających bezpiecznie eksportować produkty za granicę
- Potrzeba strategii budowania marki polskiej gospodarki
- Potrzeba silnego lobbingu zjednoczonej Europy – uwierzmy w swoją siłę i potęgę (postulat prezesa Żebrowskiego)
- Bardzo miłe byłoby dla naszej branży przesunięcie terminów, przynajmniej niektórych, zielonego ładu. Zmiany generują dużo kosztów a my chcielibyśmy się tego powoli uczyć (postulat prezesa Grabowskiego)
- Nawet w kwestii biogazowni jesteśmy daleko za czołówką europejskich producentów, potrzebujemy więcej czasu (postulat prezes Cebelińskiej)
- Grzegorz Zdanuk przedstawił firmę MPSystem
- Agata Buczko-Spodarek z firmy Peak Packaging zachęcała do stosowania opakowań IBC
- Maciej Więckowski z Gea opowiedział o energooszczędnych urządzeniach
- Bartosz Kędzia z Tecnical zachęcał do współpracy w zakresie planowania produkcji serów
- Karolina Lisińska opowiedziała zebranym historię jak firma Zentis rozpoczęły kolorowanie żywności naturalnymi barwnikami
- Rafał Werpechowski z firmy Greenyellow zachęcał do rozmowy o zarządzaniu kosztami operacyjnymi. Firma skupia się na konsultacjach i doradztwie
- Jan Ledwoń ze Schneider Electric opowiedział o optymalizacji suszarni rozpyłowej
- Bogusław Buczak z Seen opowiedział o przyszłości i wykorzystaniu pofermeatów i osadów z reaktorów fermentacji metanowej
Podczas seminarium odbyło się 27 prelekcji firm – współorganizatorów. Obok nowych technologii i dodatków do produkcji dominującym tematem stały się: optymalizacja produkcji, zielony ład, pomiary, obniżanie szczytowego zapotrzebowania na energię, zarządzanie mediami energetycznymi, stabilnych warunków pracy instalacji nawet przy niskich przepływach, redukcji dwutlenku węgla.
Wykładom towarzyszyła strefa stoisk, gdzie w swobodnej atmosferze toczyły się rozmowy kuluarowe.
Szacuje się, że produkcja żywności odpowiada za 26% emisji gazów cieplarnianych do atmosfery – przekazała Karolina Babuchowska z Instytutu Ekonomii i Finansów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Babuchowska opowiedziała również o tzw. turbulentności, czyli niepewnych czasach gdzie trudno cokolwiek zaplanować a w których przyszło nam żyć.
W Techmilk 2025 udział wzięło 380 osób
Organizatorom gratulujemy znakomitej frekwencji i atmosfery spotkania.