Techmilk 2025 – nasza relacja

26. edycja sympozjum Techmilk za nami. Mleczarze mają bogatą tradycję spotkań branżowych – wynika to zapewne z samej idei spółdzielczości jak i siły i rozmiarów sektora. Polskie mleczarstwo to światowa klasa sama w sobie a ścisła współpraca z polskimi ośrodkami naukowymi, takimi jak Uniwersytet Warmińsko-Mazurski z osobistościami takimi jak  ś.p. profesor Śmietana, ś.p. profesor Ziajka, ś.p. profesor Budny czy cieszący się znakomitym zdrowiem i jasnością umysłu profesor Zygmunt Zander, tylko ową wielkość potwierdzają.

Dziś pałeczkę Techmilku dzielnie niesie profesor Fabian Dajnowiec z całym zespołem Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności.

 

Sympozjum otworzył Fabian Dajnowiec z Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

 

Centralnym punktem spotkania była debata dotycząca wyzwań sektora mleczarskiego. W dyskusji udział wzięli od lewej: Wiesław Żebrowski, wiceprezes KZSM i rolnik, Adam Grabowski, jeden z prezesów grupy Polmlek, Małgorzata Cebelińska, wiceprezes SM Mlekpol, Ewa Chudoń z  Departamentu Rynków Rolnych i Rozwoju Wsi oraz Karolina Babuchowska z UWM.

Najważniejsze wnioski z debaty:

  • Równy dostęp do środków ochrony roślin i równe regulacje dla wszystkich przetwórców mleka
  • Jeżeli mamy takie sektory gdzie jeszcze mamy przewagę międzynarodową – warto za wszelką cenę te sektory wspierać
  • Mleczarstwo potrzebuje narzędzi pozwalających bezpiecznie eksportować produkty za granicę
  • Potrzeba strategii budowania marki polskiej gospodarki
  • Potrzeba silnego lobbingu zjednoczonej Europy  – uwierzmy w swoją siłę i potęgę (postulat prezesa Żebrowskiego)
  • Bardzo miłe byłoby dla naszej branży przesunięcie terminów, przynajmniej niektórych, zielonego ładu. Zmiany generują dużo kosztów a my chcielibyśmy się tego powoli uczyć (postulat prezesa Grabowskiego)
  • Nawet w kwestii biogazowni jesteśmy daleko za czołówką europejskich producentów, potrzebujemy więcej czasu (postulat prezes Cebelińskiej)

 

Podczas seminarium odbyło się 27 prelekcji firm – współorganizatorów. Obok nowych technologii  i dodatków do produkcji dominującym tematem stały się: optymalizacja produkcji, zielony ład, pomiary, obniżanie szczytowego zapotrzebowania na energię, zarządzanie mediami energetycznymi, stabilnych warunków pracy instalacji nawet przy niskich przepływach, redukcji dwutlenku węgla.

Wykładom towarzyszyła strefa stoisk, gdzie w swobodnej atmosferze toczyły się rozmowy kuluarowe.

Szacuje się, że produkcja żywności odpowiada za 26% emisji gazów cieplarnianych do atmosfery – przekazała Karolina Babuchowska z Instytutu Ekonomii i Finansów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Babuchowska opowiedziała również o tzw. turbulentności, czyli niepewnych czasach gdzie trudno cokolwiek zaplanować a w których przyszło nam żyć.

W Techmilk 2025 udział wzięło 380 osób

Organizatorom gratulujemy znakomitej frekwencji i atmosfery spotkania.