Ochrona Produkcji Soków przed zakażeniem bakteriami szczepu Alicyclobacillus

Kontrola soków

Płyty filtracyjne stosowane w procesie produkcji soków jabłkowych przed końcową koncentracją, służą głównie do usuwania cząstek, stabilizacji mętności i usuwania Alicyclobacillus. Nawet, jeśli filtracja płytowa jest ekonomicznym rozwiązaniem, z akceptowalnym poziomem bezpieczeństwa w kontekście Alicyclobacillus, to surowe wymagania z przemysłu soków prowadzą do stosowania systemów zamkniętych.

Moduły SUPRADiscTM II zapewniają wymagany poziom bezpieczeństwa i gwarantują brak strat spowodowanych nieszczelnościami, redukują koszty obsługi, podnoszą bezpieczeństwo procesu i obniżają o 20 do 50% koszty filtracji dzięki dłuższej żywotności.

Ostatecznie, aby zapewnić najwyższy stopień bezpieczeństwa mikrobiologicznego (Alicyclobacillus) i zaoferować monitorowanie pracy membran filtracyjnych przez test integralności, Pall zdefiniował świecowe wkłady filtracyjne Oenopure II 0.45 µm jako rozwiązanie pozwalające na usuwanie przetrwalników z soków owocowych.

 

Ochrona zbiorników magazynowych

Sugeruje się stosowanie gazów obojętnych takich jak azot, dwutlenek węgla do tworzenia poduszki gazowej w zbiorniku. Gazy te muszą być odpowiednio filtrowane, aby zapobiegać dodatkowym zakażeniom pochodzącym od mikroorganizmów z powietrza. Zalecane są sterylizujące filtry Emflon® zainstalowane na górze zbiornika.

 

Zalety

Tablice I i II pokazują porównawczo, skuteczności rozwiązań stosowanych do obróbki wody i soków.

System membranowy Pall Aria FB, proste, jednostopniowe urządzenie do filtracji wody zapewnia:

  • Konsekwentną i stałą jakość wody, niezależnie od jakości wody surowej w zakresie wyspecyfikowanych limitów, które pokrywają najbardziej typowe aplikacje obróbki wody;
  • Wysoką retencję mikroorganizmów;
  • Higieniczne wykonanie ze stali nierdzewnej wszystkich możliwych elementów oraz automatyczną dezynfekcję gdy system stoi nieużywany przez więcej niż 24 godziny;
  • Standardowe usuwanie Cryptosporidium oocysts i Giardia cysts na poziomie 6 log;
  • Ogólną poprawę kosztów eksploatacji;
  • Minimalne zużycie środków chemicznych, niskie zużycie energii i minimalne straty wody.

Wgłębne płyty filtracyjne serii FA zapewniają:

  • Niezawodną retencję Alicyclobacillus acidoterrestris;
  • Minimalną adsorpcję koloru;
  • Mogą być sterylizowane parą.

 

Moduły SUPRAdisc II, seria K wgłębnych płyt filtracyjnych zapewniają:

  • Zamknięty system filtracyjny, który eliminuje ryzyko zakażenia;
  • Poprawę sprawności procesu, dzięki wyeliminowaniu wycieków;
  • Możliwe wydłużenie żywotności o 20 – 50 % dzięki zdolności płukania wstecznego;
  • Łatwość obsługi przy jednoczesnej szybkiej wymianie elementu;
  • Odporność na wsteczne skoki ciśnienia dzięki m.in. sztywnemu rdzeniowi podtrzymującemu.

 

Oenopure II 0.45 µm wkłady filtracyjne zapewniają:

  • Najwyższy poziom bezpieczeństwa, jeśli chodzi o usuwanie Alicyclobacillus acidoterrestris;
  • Kwalifikowane wkłady do filtracji wody i soków;
  • Skuteczność filtracji monitorowaną przez test integralności;
  • Plisowaną konstrukcję dla wzmocnienia wytrzymałości;
  • Bardzo małą martwą objętość i minimalne straty produktu;

Możliwość sterylizacji parą in situ.

 

Pall Corporation

Food and Beverage
25 Harbor Park Drive
Port Washington, NY 11050
+1 866 905 7255 toll free US
+1 516 484 3600 telephone

Warszawa – Poland
+48 22 510 21 00   telefon

+48 22 510 21 01          fax

Udostępnij: