Kontrola soków
Płyty filtracyjne stosowane w procesie produkcji soków jabłkowych przed końcową koncentracją, służą głównie do usuwania cząstek, stabilizacji mętności i usuwania Alicyclobacillus. Nawet, jeśli filtracja płytowa jest ekonomicznym rozwiązaniem, z akceptowalnym poziomem bezpieczeństwa w kontekście Alicyclobacillus, to surowe wymagania z przemysłu soków prowadzą do stosowania systemów zamkniętych.
Moduły SUPRADiscTM II zapewniają wymagany poziom bezpieczeństwa i gwarantują brak strat spowodowanych nieszczelnościami, redukują koszty obsługi, podnoszą bezpieczeństwo procesu i obniżają o 20 do 50% koszty filtracji dzięki dłuższej żywotności.
Ostatecznie, aby zapewnić najwyższy stopień bezpieczeństwa mikrobiologicznego (Alicyclobacillus) i zaoferować monitorowanie pracy membran filtracyjnych przez test integralności, Pall zdefiniował świecowe wkłady filtracyjne Oenopure II 0.45 µm jako rozwiązanie pozwalające na usuwanie przetrwalników z soków owocowych.
Ochrona zbiorników magazynowych
Sugeruje się stosowanie gazów obojętnych takich jak azot, dwutlenek węgla do tworzenia poduszki gazowej w zbiorniku. Gazy te muszą być odpowiednio filtrowane, aby zapobiegać dodatkowym zakażeniom pochodzącym od mikroorganizmów z powietrza. Zalecane są sterylizujące filtry Emflon® zainstalowane na górze zbiornika.
Zalety
Tablice I i II pokazują porównawczo, skuteczności rozwiązań stosowanych do obróbki wody i soków.
System membranowy Pall Aria FB, proste, jednostopniowe urządzenie do filtracji wody zapewnia:
- Konsekwentną i stałą jakość wody, niezależnie od jakości wody surowej w zakresie wyspecyfikowanych limitów, które pokrywają najbardziej typowe aplikacje obróbki wody;
- Wysoką retencję mikroorganizmów;
- Higieniczne wykonanie ze stali nierdzewnej wszystkich możliwych elementów oraz automatyczną dezynfekcję gdy system stoi nieużywany przez więcej niż 24 godziny;
- Standardowe usuwanie Cryptosporidium oocysts i Giardia cysts na poziomie 6 log;
- Ogólną poprawę kosztów eksploatacji;
- Minimalne zużycie środków chemicznych, niskie zużycie energii i minimalne straty wody.
Wgłębne płyty filtracyjne serii FA zapewniają:
- Niezawodną retencję Alicyclobacillus acidoterrestris;
- Minimalną adsorpcję koloru;
- Mogą być sterylizowane parą.
Moduły SUPRAdisc II, seria K wgłębnych płyt filtracyjnych zapewniają:
- Zamknięty system filtracyjny, który eliminuje ryzyko zakażenia;
- Poprawę sprawności procesu, dzięki wyeliminowaniu wycieków;
- Możliwe wydłużenie żywotności o 20 – 50 % dzięki zdolności płukania wstecznego;
- Łatwość obsługi przy jednoczesnej szybkiej wymianie elementu;
- Odporność na wsteczne skoki ciśnienia dzięki m.in. sztywnemu rdzeniowi podtrzymującemu.
Oenopure II 0.45 µm wkłady filtracyjne zapewniają:
- Najwyższy poziom bezpieczeństwa, jeśli chodzi o usuwanie Alicyclobacillus acidoterrestris;
- Kwalifikowane wkłady do filtracji wody i soków;
- Skuteczność filtracji monitorowaną przez test integralności;
- Plisowaną konstrukcję dla wzmocnienia wytrzymałości;
- Bardzo małą martwą objętość i minimalne straty produktu;
Możliwość sterylizacji parą in situ.
Pall Corporation
Food and Beverage
25 Harbor Park Drive
Port Washington, NY 11050
+1 866 905 7255 toll free US
+1 516 484 3600 telephone
Warszawa – Poland
+48 22 510 21 00 telefon
+48 22 510 21 01 fax