Nestlé opatentowało unikatową recepturę czekolady

Nestlé stworzyło 70% ciemną czekoladę, której jedynymi składnikami są nasiona i miazga owocu kakaowca. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Opracowana metoda produkcji pozwala na zachowanie nie tylko jakości, lecz również charakterystycznego smaku i tekstury. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady.

„Cieszymy się, że możemy zaproponować konsumentom nowy, wyjątkowy produkt. To prawdziwy przełom w tej kategorii – wykorzystujemy naturalną słodycz miazgi kakaowej, zapewniając nowe doznania smakowe. – mówi Patrice Bula, Szef Działu Rozwoju Biznesu, Marketingu i Sprzedaży w Nestlé S.A.

Pierwszym rynkiem, na którym jeszcze jesienią br. pojawi się ta innowacja, będzie Japonia z batonem KitKat w wariantach z czekoladą.