Słód drugim najważniejszym surowcem do produkcji piwa

Literatura
1. Baca E. Towaroznawcza i technologiczna ocena jęczmienia i słodu. 2004. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
2. Burger W. C., Wesenberg D. M., Carden J. E., Pawlisch P. E. 1979. Protein content and composition of Karl and related barleys. Crop Sci.: 19, 235 — 238.
3. COBORU. 2010. Diariusz Centralnego Ośrodka Badania Roślin Uprawnych. Słupia Wielka.
4. Gołębiewski D., Myszka K., Burek J., Mańkowski D., Boros D. 2012. Badanie zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: 26, 19-31.
5. Harlan, J. R. 1979. Barley: Origin, Botany, Culture, Winter Hardiness, Genetics, Utilization, Pests. USDA Agriculture Handbooks: 338, 10-36.
6. Kunze W. Technologia piwa i słodu. 1999. Piwochmiel Spółka z o.o.
7. M. J. Wu, P.J. Rogers,F.M. Clarke. (2012). 125th Anniversary Review: The role of proteinsin beerredoxstability. Journal of the Institute of Brewing, 118, 1–11.
8. Michalska A., Zieliński H., 2007. Produkty reakcji maillarda w żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 51, 5 – 16.
9. Molina-Cano J.L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and use in breeding. Plant Breeding: 98, 249-256.
10. Noworolnik K.. 2007. Kształtowanie jakości ziarna jęczmienia jarego browarnego poprzez zabiegi agrotechniczne. Studia i raporty IUNG-PIG: Agrotechnika: 9, 65-75.
11. Pecio A. 2002. Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania wielkości i jakości plonu ziarna jęczmienia browarnego. Fragmenta Agronomica: 4(76), 7-11.
12. Poreda, A., Czarnik, A., Zdaniewicz, M., Jakubowski, M., Antkiewicz, P. 2014. Corn grist adjunct- application an infl uence on the brewing process and beer quality. J. Inst. Brew: 120, 77-81.
13. Salamon, A. 2013. Zalety i wady stosowania surowców niesłodowanych w aspekcie jakości piwa. Przemysł Fermentacyjny: 12, 7-10.