Proszki spożywcze – nowe technologie

Szwajcarski producent składników Omya stworzył Omyafood 120, środek przeciwzbrylający, który wspomaga obsługę i przetwarzanie proszku.

Omyafood 120 to niezawierający nanocząstek roztwór przeciwzbrylający o wysokiej porowatości, wysokim zdolności wiązania wilgoci i zmniejszonym blokowaniu mechanicznym oraz stanowi wolną od nanocząsteczek alternatywę dla tradycyjnych środków ułatwiających przepływ, takich jak krzemionka.

W oświadczeniu firmy Omya, stwierdzono: Omyafood 120 jest oparty na cząstkach funkcjonalizowanego węglanu wapnia (FCC), które przeszły opatentowany proces rekrystalizacji w celu stworzenia nowego składu i struktury mineralnej.

Zapotrzebowanie rynku na proszki spożywcze w gotowej żywności, napojach, odżywkach dla sportowców i nutraceutykach stale rośnie.

Minerał nie nano jest bezpiecznym substytutem nanoskładników i pozwala na zapobieganie zbrylaniu się w szerokim zakresie zastosowań, w tym mleka w proszku, napojów energetycznych i zabielaczy do kawy.

Zapotrzebowanie rynku na proszki spożywcze w gotowej żywności, napojach, odżywkach dla sportowców i nutraceutykach stale rośnie. Tak samo jest z zapotrzebowaniem na bezpieczne, naturalne i czyste składniki. Wymóg deklarowania nanocząstek w produkcie zmusza producentów do znalezienia skutecznych i łatwych w przetwarzaniu naturalnych alternatyw. Omyafood 120 spełnia wszystkie te kryteria – powiedziała Tanja Budde, dyrektor ds. innowacji i marketingu technicznego towarów konsumpcyjnych w firmie Omya.

Źródło: foodbev.com