Maciej Herman, dyrektor zarządzający Lotte Wedel o potencjale polskiej czekolady

Nasz Maestro Czekolady, Janusz Profus zawsze powtarza, że nigdzie na świecie nie spotkał się z tak wyjątkowym smakiem czekolady jak w Polsce. Dodaje też, że poza smakiem polska czekolada charakteryzuje się wyjątkową gęstością. Poza tą unikalną właściwością, polskie słodycze w innych krajach są bardzo konkurencyjne m.in. ze względu na niższe koszty produkcji oraz wykorzystywane surowce. Dodatkowo takie czynniki jak atrakcyjny design opakowań oraz coraz bardziej aktywne działania promocyjne i prosprzedażowe polskich producentów wzmacniają naszą konkurencyjność na rynkach eksportowych.

Za granicę sprzedajemy wedlowskie klasyki, które według nas powinny być znane już nie tylko Polakom, ale cieszyć również podniebienia mieszkańców całego świata. Szczególną popularnością jeżeli chodzi o sprzedaż eksportową są takie produkty jak Ptasie Mleczko®, Torcik Wedlowski, Baryłki oraz czekolady gorzkie. Wedlowskie produkty można znaleźć w ponad 60 krajach. Obecnie kluczowymi rynkami dla LOTTE Wedel są Stany Zjednoczone, Kanada i Wielka Brytania, na których jesteśmy najdłużej. Wśród nowych krajów, do których eksportujemy nasze wyroby znajdują się: Rosja, Ukraina, Kosowo, Filipiny, Chile i Brazylia. Dodatkowo będziemy wzmacniać nasze działania sprzedażowo – marketingowe w Grecji i na Bałkanach.

Udostępnij: