Czym jest mleko laboratoryjne?
Mleko laboratoryjne to rodzaj mleka krowiego, które w pozyskiwaniu nie wymaga udziału zwierząt, zamiast tego jest wytwarzane w laboratoriach. Projekt jest obecnie w fazie rozwoju. Szacuje się, że produkt zostanie rozpowszechniony w ciągu najbliższych kilku lat na masową skalę.
W przeciwieństwie do napoju roślinnego o innym smaku i składzie odżywczym, mleko laboratoryjne posiada identyczne właściwości, co mleko krowie, zarówno pod względem wartości odżywczych i smakowych.
Zamiennik mleka wytwarza się na tej samej zasadzie, co mięso hodowane w laboratorium, do którego wykorzystuje się tkanki wyhodowane z zebranych komórek zwierzęcych bez konieczności uboju zwierząt.
Jednak mleko laboratoryjne nie jest wytwarzane z komórek zwierzęcych, a pochodzi ze zmodyfikowanych drożdży.
Jak to jest zrobione?
Replikacja białek mleka jest kluczowym elementem w wytwarzaniu laboratoryjnych produktów mlecznych. Proces ten polega na fermentacji.
Firmy, takie jak Perfect Day (jeden z pionierów mleka laboratoryjnego) wykorzystują drożdże Trichoderma reesei do przekształcania cukru roślinnego w serwatkę i kazeinę, dwa główne składniki mleka. Proces ten jest podobny do tego, jak inne drożdże fermentują cukier w alkohol.
Aby to zrobić, białko pochodzące z mleka aplikuje się do DNA genetycznie modyfikowanych drożdży. Perfect Day nazywa swój końcowy produkt białkiem wytworzonym z flory – chociaż inne firmy mogą używać bakterii, grzybów lub innej mikroflory zamiast drożdży.
Białko jest oddzielane od drożdży i pozostałego cukru. Następnie jest filtrowane i suszone, aby uzyskać proszek. Później proszek białkowy miesza się z wodą, witaminami, minerałami, tłuszczami roślinnymi i cukrami, dostosowując proporcje składników odżywczych do tych obecnych w mleku krowim.
Należy zauważyć, że chociaż drożdże są organizmem zmodyfikowanym genetycznie (GMO), produkt końcowy można uznać za niemodyfikowany genetycznie, ponieważ białko jest oddzielane od drożdży podczas filtracji.
Jak wypada w porównaniu z innymi rodzajami mleka?
Do niedawna analogi produktów mlecznych były całkowicie oparte na roślinach. Należą do nich napoje migdałowe, ryżowe, kokosowe i sojowe. Ich składniki odżywcze różnią się znacznie między poszczególnymi rodzajami – a nawet bardziej w porównaniu z mlekiem krowim.
Na przykład 1 szklanka (240 ml) pełnego mleka krowiego zawiera 7 gramów białka, 8 gramów tłuszczu i 12 gramów węglowodanów, podczas gdy ta sama ilość niesłodzonego napoju migdałowego zawiera zaledwie 3 gramy tłuszczu, 2 gramy białka i węglowodany. Chociaż zawartość tłuszczu i węglowodanów może się różnić w produktach roślinnych, wszystkie – oprócz napoju sojowego – nie zawierają białka. Ponadto w wielu zamiennikach roślinnych brakuje wapnia i witaminy D, chyba że producent doda te składniki odżywcze. Mleko laboratoryjne jest dostosowane do składu węglowodanów, tłuszczów i wysokiej jakości białka w mleku krowim.
Mleko laboratoryjne może być dobrym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy, a także dla osób mających etyczne lub środowiskowe obawy dotyczące mleka krowiego.
źródło: healthline.com