Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny wybrało najlepsze polskie sery. Ocena odbyła się 18 lipca w Warszawie. W konkury stanęło kilkudziesięciu producentów: poczynając od największych polskich potentatów a kończąc na producentach zagrodowych. Kucharze oceniali sery nie znając producenta.
Sprawa jest prosta: z dobrego mleka powstaje dobry ser – podsumowuje ocenę Jarosław Uściński, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie i szef Jury konkursowego –jesteśmy w stanie wyczuć w produkcie końcowym czy krowa pasie się na łące i ma dostęp do świeżych ziół. Drugą ważną sprawą są umiejętności serowara – dodaje Uściński.
W tegorocznej ocenie najwyższą punktację otrzymały sery zgłoszone w kategorii „Ser na deskę” oraz „Twaróg świeży”.
Good Cheese to kulinarny konkurs sera, w którym zakodowane próbki sera poddane są ocenie profesjonalistów: szefów kuchni znanych stołecznych restauracji. Ocena jest niezależna i niepoddana żadnym zewnętrznym naciskom. Medale otrzymują po prostu najlepsi. Oficjalne ogłoszenie wyników odbędzie się 11 września, podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego.
więcej o konkursie: