Warzywa kapustne, takie jak brokuły, brukselka i kapusta, mogą odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu zaawansowanym chorobom naczyń krwionośnych.
Choroby naczyń krwionośnych to stan, który wpływa na nasze naczynia krwionośne (tętnice i żyły) i może zmniejszyć przepływ krwi w organizmie. To zmniejszenie przepływu krwi może być spowodowane odkładaniem się tłuszczu na wewnętrznych ścianach naszych naczyń krwionośnych, takich jak aorta.
Naukowcy ze Szkoły Medycyny i Nauk o Zdrowiu ECU oraz Uniwersytetu Australii Zachodniej odkryli, że kobiety spożywające więcej warzyw kapustnych miały mniejsze szanse na duże nagromadzenie wapnia w aorcie. Duże nagromadzenia wapnia przyczynia się do chorób naczyń krwionośnych.
Jednym ze składników występujących w dużych ilościach w warzywach kapustnych jest witamina K. Może ona być pomocna w hamowaniu procesu wapnienia zachodzącego w naszych naczyniach krwionośnych.
Kobiety poddane badaniu codziennie spożywały ponad 45 g warzyw kapustnych (np. ¼ szklanki brokułów gotowanych na parze lub ½ filiżanki surowej kapusty) były o 46% mniej narażone na nadmierne gromadzenie się wapnia w aorcie w w porównaniu z tymi, którzy codziennie spożywają niewiele warzyw kapustnych lub nie spożywają ich wcale.
źródło: foodprocessing.com.au