20 kwietnia 2016 r. miało miejsce uroczyste otwarcie nowego zakładu produkcyjnego firmy Żywiec Zdrój w gminie Radziechowy-Wieprz na Żywiecczyźnie. Produkcja rusza niecały rok od rozpoczęcia inwestycji.
Nowy zakład rozlewniczy pozwoli firmie na zwiększenie produkcji i sprostanie oczekiwaniom wciąż rosnącego rynku wody butelkowanej w Polsce. Jego wielkość szacowana jest na poziomie 4 mld litrów rocznie[Żywiec Zdrój S.A. za Canadean za 2014r (woda butelkowana – czysta i smakowa, z wyłączeniem HOD)] przy wzroście o 13,6% w roku 2015[Żywiec Zdrój S.A. za Nielsen, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (jako suma rynków: hipermarkety, supermarkety bez dyskontów, dyskonty, sklepy spożywcze- małe, średnie i duże, sklepy winno-cukiernicze, stacje benzynowe), sprzedaż wartościowa w PLN i wolumenowa w litrach w skumulowanym okresie I-XII 2014 i I-XII 2015 w kategorii wody butelkowanej (z uwzględnieniem tzw. wody smakowej)].
Warta 100 mln złotych inwestycja Żywiec Zdrój w gminie Radziechowy-Wieprz, to część strategii zakładającej zrównoważony rozwój firmy, w tym aktywne wspieranie regionu Żywieckiego, gdzie firma ma swoją siedzibę i które jest miejscem wydobycia wysokiej jakości wody.
Inwestycja w gminie Radziechowy-Wieprz ma dla firmy Żywiec Zdrój ogromne znaczenie ze względu na potencjał wzrostu całej kategorii wody butelkowanej w Polsce, ale również z uwagi na możliwość dalszego wspierania rozwoju tego regionu – mówi Fabrizio Gavelli, Dyrektor Generalny firmy Żywiec Zdrój – Czujemy się odpowiedzialni za miejsce, z którego pochodzimy. Odpowiedzialność ta przekłada się na działania na rzecz rozwoju ekonomicznego oraz ochrony bogactwa naturalnego i kulturalnego tego obszaru – dodaje Gavelli.
Zakład rozlewniczy o całkowitej powierzchni 8600 m2 powstał w zaledwie 10 miesięcy.
Dokładnie 16 czerwca 2015 r. zapowiadałem, że zakład powstanie w niecały rok. Niewiele osób w to wierzyło, ale dziś mogę z dumą powiedzieć, że udało się wybudować fabrykę w rekordowo krótkim czasie i jest to zakład, który spełnia najwyższe międzynarodowe standardy produkcji – podkreśla Fabrizio Gavelli.
Pierwsze produkty przeznaczone do sprzedaży powstały w nowej fabryce dokładnie dzień po oficjalnym otwarciu zakładu, tj. 21.04.2016 r, w którym udział wzięli przedstawiciele władz samorządowych, lokalnych organizacji społecznych, partnerów biznesowych oraz zarząd i pracownicy firmy.
W zbudowanym na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej zakładzie Żywiec Zdrój, zastosowano nowoczesne, ekologiczne rozwiązania technologiczne. Zarówno przy projekcie budynku i instalacji oraz wyborze linii produkcyjnej, brano pod uwagę zmniejszenie zużycia energii, a tym samym ograniczenie wpływu produkcji na środowisko.
źródło: informacja prasowa Żywiec Zdrój