Mirosław Poradowski, prezes OSM w Skale o 2017 roku w firmie

Stworzono centrum sterowania obejmujące możliwość zdalnego zarządzania, monitorowania i archiwizacji parametrów w procesach pasteryzacji mleka i śmietany, mycia zbiorników procesowych i instalacji technologicznych w systemie CIP oraz parametrów pracy we wszystkich zbiornikach procesowych. Dzięki takiemu rozwiązaniu nadzór nad przebiegiem procesów produkcyjnych jest realizowany z jednego miejsca w zakładzie, może przebiegać w sposób ciągły, a w razie pojawienia się zakłóceń możliwa jest natychmiastowa reakcja.

Przeprowadzono termomodernizację budynków administracji oraz twarożkarni poprawiając w ten sposób estetykę obiektów zakładu. Przede wszystkim jednak ograniczono straty ciepła a w konsekwencji zredukowano ilość spalanego węgla i emisję pyłów do atmosfery.

Dokonano remontu systemu natleniania ścieków w oczyszczalni, zastępując dwa stare aeratory nowoczesnymi urządzeniami automatycznie sterowanymi sondą tlenową. Wymagany poziom tlenu potrzebny do prawidłowego przebiegu procesów biologicznych zachodzących w rowie cyrkulacyjnym regulowany jest poprzez automatyczną regulację prędkości obrotowej aeratorów. Takie rozwiązanie wpłynęło na poprawę stabilizacji natlenienia ścieków oraz uzyskanie około 10% redukcji zużycia energii elektrycznej.