Produkcja piwa w Europie – raport Brewers of Europe

Małe browary coraz bardziej widoczne na piwnej mapie Europy

Okres wzrostu produkcji piwa zbiegł się z bezprecedensowym rozkwitem browarnictwa w małej skali. W ostatnim dziesięcioleciu na mapie Europy przybyło 6 000 nowych browarów. Tylko ubiegły rok pozwolił zwiększyć pulę działających w Unii browarów o 1 000, przez co łącznie jest ich 9 500. Trzy czwarte z tej sumy stanowią mikrobrowary i małe zakłady piwowarskie. Przyczyniają się one w niemałym stopniu do zwiększenia różnorodności, dzięki czemu europejscy piwosze mają do wyboru coraz większą liczbę gatunków i marek piwa. Największą liczbą aktywnych browarów może pochwalić się Wielka Brytania (2 430). W ślad za nią idą Niemcy (1 492) i Francja (1 100). Do granicy tysiąca zbliżają się Włochy (868) i Hiszpania (521). Polska, z nieco ponad 200 browarami, znajduje się tuż za pierwszą dziesiątką w tej stawce, przy czym małe zakłady odgrywają coraz większą rolę na rodzimym rynku piwowarskim. Tylko w 2017 roku w Polsce powstały kolejne 22 mikrobrowary stacjonarne, zlokalizowane przeważnie w mniejszych miejscowościach.[i]

źrodło: informacja prasowa ZPPP Browary Polskie