Brytyjska grupa Kantar, zajmująca się badaniami rynku i opinii, przeprowadziła raport dotyczący najchętniej spożywanych owoców i warzyw przez Polaków w roku 2019.
Owoce, po które sięgaliśmy najchętniej to:
- jabłka, truskawki, wiśnie, śliwki, gruszki, maliny, jagody, porzeczki i aronia.
W ubiegłym roku najpopularniejszymi owocami były jabłka i truskawki. W sezonie przynajmniej raz w tygodniu zjadło je odpowiednio 85% i 83% Polaków. Maliny i wiśnie spożyło 59%, śliwki 54%, gruszki 51%, jagody 38%, czarne i czerwone porzeczki 24%, sok z aronii piło 12% ankietowanych.
Spośród wszystkich warzyw Polacy najczęściej jedzą:
- pomidory, ogórki, cebulę, marchewkę, sałatę, paprykę, kalafior i kapustę.
Wśród warzyw najbardziej popularne są pomidory, w roku 2019, w sezonie co najmniej raz w tygodniu zjadło je 93% respondentów. 88% Polaków spożywało ogórki, 78% cebulę, 80% marchew i 73% sałatę, kapustę 53% i kalafior 44%. Kolejno Polacy deklarowali spożycie dyni (41%), cukinii (25%) i brokułów (15%).
Najchętniej korzystamy z wyjątkowego bogactwa oferty krajowej. Jednak duże zapotrzebowanie na owoce i warzywa w diecie czyni miejsce również dla produktów importowanych.
Źródło: hortidaily.com