prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Browar Głubczyce SA
Browar Głubczyce powstał w 1856 roku jako Brauerei A. Weberbauer GmbH, którego właścicielem był A. Weber. Po zakończeniu wojny browar został przejęty przez Skarb Państwa. Uruchomiono go w 1951 roku, po naprawieniu zniszczeń i uszkodzeń spowodowanych działaniami wojennymi. W 1992 roku browar został przekształcony w jednoosobową spółkę skarbu państwa pod nazwą Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A , natomiast prywatyzacja przedsiębiorstwa nastąpiła w lipcu 1996 roku.
Obecnie w skład Browaru Głubczyce S.A wchodzi historyczny browar oraz działająca zabytkowa słodownia klepiskowa, które ulokowane są w Głubczycach w województwie Opolskim.
Region znany jest z długich tradycji przemysłu piwowarskiego. W okresie przedwojennym funkcjonowało tutaj ponad 30 słodowni i browarów. Ze względu na specyficzne warunki klimatyczne uzyskuje się tu wysokie plony bardzo dobrej jakości jęczmienia browarnego używanego do produkcji słodu oraz wysokojakościowego chmielu używanego do produkcji piwa.
Położenie browaru pozwala na stworzenie produktów oryginalnych, niebędących wyrobem masowym, zaspokajających gusta nawet najbardziej wymagających klientów.
Browar w Głubczycach należy do najnowocześniejszych przedsiębiorstw w Polsce, używa najnowszych dostępnych technologii, ale czerpie również z bogatej tradycji. Doświadczenie browaru w branży piwowarskiej sięga ponad 160 lat, dlatego piwa które warzą posiadają prawdziwą piwną duszę.
Firma jest budowana z przekonaniem, że odnosząc rynkowe sukcesy, powinna w sposób świadomy kształtować i inicjować procesy wspierające środowisko, w którym działa. Ważną kwestią dla przedsiębiorstwa jest również stworzenie odpowiednich możliwości do nauki i doskonalenia dla swoich pracowników, a także przyczynianie się do rozwoju gospodarczego regionu, w którym się znajduje.