Tagatoza – zdrowszy slodzik?

Producent słodzików Bonumose jest przygotowany do rozpoczęcia produkcji i sprzedaży tagatozy w 2022 roku.

Tagatoza została po raz pierwszy uznana za bezpieczną przez amerykańską Agencję Żywności i Leków, FDA (Food and Drug Administration) 20 lat temu, ale nie jest jeszcze powszechnie stosowana.

Tagatoza to słodzik, który jest w 90% słodki jak cukier, bez nieprzyjemnych posmaków, ma podobne właściwości strukturalne, jest niskokaloryczny (ma prawie 3 razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier), ma niski indeks glikemiczny i nie sprzyja próchnicy, dzięki czemu jest polecany jako zdrowy zamiennik cukru, szczególnie chorym na cukrzycę. Zaletą tagatozy jest też to, że może być stosowana do wypieku ciast, w tym drożdżowych. Ma więc wszystko, czego wielu producentów szuka w słodziku. Ale tradycyjne sposoby jej produkcji są drogie.

Metoda Bonumose wytwarzania tagatozy z roślinnej skrobi i enzymów obniża koszt słodzika, który według firmy jest główną przeszkodą w jego stosowaniu.

http://bonumose.com/

https://www.fooddive.com/news/bonumose-is-set-for-2022-tagatose-launch/611653/