Wielka Brytania: Upfield wchodzi w segment zamienników jaj

Upfield nawiązuje strategiczne partnerstwo z OGGS, wiodącym producentem roślinnych zamienników jaj


• Firma Upfield nawiązała współpracę z czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą
• Inwestycja w rynek roślinnych zamienników jaj umacnia Upfield na pozycji światowego lidera w segmencie naturalnej, alternatywnej i zrównoważonej żywności pochodzenia roślinnego.


9 lutego 2022 r. Upfield, największy na świecie producent żywności pochodzenia roślinnego i lider w produkcji roślinnych zamienników masła, śmietan i serów, ogłosił strategiczne partnerstwo z Alternative Foods London Ltd („Alternative Foods” lub „OGGS®”), brytyjskim producentem zamienników jaj i czołową wegańską firmą piekarniczą, działającą pod marką OGGS®.

Partnerstwo obejmuje przejęcie przez Upfield mniejszościowego pakietu udziałów w Alternative Foods.
Firma Alternative Foods rozpoczęła działalność w 2019 roku, oferując szereg produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj, w tym Scrambled OGGS i OGGS® Aquafaba, opatentowany płynny zamiennik jaj.

Upfield i OGGS® będą pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj, wykorzystując globalną sieć dystrybucji detalicznej Upfield i kanał sprzedaży Upfield Professional – do szefów kuchni i restauracji.