Mniejsza produkcja jabłek w połączeniu z większym popytem zagranicznym skutkowała wzrostami cen jabłek w ujęciu rocznym. Według MRiRW przeciętna cena skupu jabłek deserowych we wrześniu (dane tygodniowe) była wyższa o ok. 20% r/r. Na ceny jabłek do przetwórstwa oddziałuje sytuacja na rynku koncentratu soku jabłkowego. Notowania cen soku z Polski we wrześniu osiągnęły poziom najwyższy od stycznia 2018 i wspierane były nie tylko ograniczeniami w światowej podaży, ale także wysokimi (rekordowymi) cenami na rynku soku pomarańczowego.
Roczna dynamika cen jabłek może utrzymać się na dodatnim poziomie do końca sezonu, mimo negatywnego trendu w konsumpcji jabłek świeżych. Wskazują na to niższy poziom zbiorów w Polsce, który przełoży się z pewnością na spadek zapasów w ujęciu rocznym w kolejnych miesiącach. Ceny wspierać będzie zwiększony popyt w przetwórstwie, a także wzrosty cen pozostałych owoców, m.in. pomarańcz (spadek zbiorów w UE) – czytamy w październikowym Agronawigatorze, wydawanym przez PKO BP