KaMos” to niewielka spółdzielnia z blisko 80-letnią historią, położona wśród naturalnych łąk, w czystym górskim terenie praktycznie pozbawionym przemysłu. Spółdzielnia skupuje mleko z 75 gospodarstw i zatrudnia 40 pracowników, a znana jest przede wszystkim z produkcji sera z przerostem błękitnej pleśni. Wyrabiany i pielęgnowany ręcznie tradycyjną metodą przez wykwalifikowanych serowarów od 1956 roku może pochwalić się certyfikatem znaku Jakość Tradycja, przyznawanym produktom o recepturze produkcji niezmienionej przez minimum 50 lat. Połączenie z grupą Mlekovita pozwoli na optymalizację kosztów produkcji i logistyki. Zwiększy również aktywność produktową mleczarni, ponieważ SM „KaMos” dzięki Mlekovicie zyska rynek zbytu w skali ogólnopolskiej, upowszechniając znane i lubiane regionalnie produkty.
Będzie to 26. zakład produkcyjny grupy Mlekovita. Aktualna sytuacja na rynku mleczarskim jest trudna, a stopniowa koncentracja produkcji i przetwórstwa powodują, że sektor mleczarski potrzebuje przekształceń bardziej niż kiedykolwiek. Jednym z koniecznych w takich realiach kroków jest konsekwentna i przemyślana konsolidacja. Ta obecnie realizowana na Dolnym Śląsku umożliwia dalsze nieprzerwane działanie zakładu w Kamiennej Górze, w tym zapewnienie odbioru surowca od producentów mleka – podkreśla Dariusz Sapiński, prezes zarządu SM Mlekovita.