Czy spożywanie nabiału wywołuje stany zapalne?

Niektórzy ludzie uważają, że spożywanie nabiału wywołuje różnego rodzaju stany zapalne. Inni natomiast twierdzą, że jest wprost przeciwnie.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny jest jak obosieczny miecz – z jednej strony jest dobry, ale zbyt długo utrzymujący się – ma szkodliwe działanie. Zapalenie jest naturalną reakcją organizmu na patogeny, takie jak bakterie i wirusy lub obrażenia, takie jak skaleczenia i zadrapania.

W momencie pojawienia się stanu zapalnego ciało uwalnia specjalne przekaźniki chemiczne, takie jak histamina, prostaglandyny i bradykinina, które sygnalizują odpowiedź immunologiczną w celu odparcia patogenów lub leczenia i naprawy uszkodzonej tkanki. Zapalenie może być ostre (trwa kilka dni) lub przewlekłe (trwającym dłużej niż 6 tygodni).

Chociaż ostre zapalenie jest pierwszą linią obrony organizmu przed urazem lub infekcją, przewlekłe zapalenie może być szkodliwe, uszkadzać tkanki i narządy. Przewlekłe stany zapalne mogą wynikać z nieleczonych infekcji lub urazów, zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów lub złych nawyków żywieniowych.

Ostra reakcja zapalna ogólnie chroni przed infekcją, urazem lub chorobą, ale może stać się problematyczna i szkodliwa, jeśli stanie się przewlekła.

 

Nabiał i jego składniki

Mleko i produkty mleczne zawierają wiele ważnych składników odżywczych, takich jak:

  • Białko. Mleko i jogurt dostarczają białka, które jest łatwo trawione i wchłaniane przez organizm.
  • Wapń. Mleko, jogurt i ser są bogatymi źródłami wapnia, minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni oraz utrzymania zdrowych kości.
  • Witamina D. Wiele krajów wzbogaca mleko krowie witaminą D, witaminą niezbędną dla zdrowych kości i wspomagania funkcji odpornościowych.
  • Probiotyki. Jogurt i kefir zawierają probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, utrzymującymi zdrowe jelita i układ odpornościowy.
  • Witaminy z grupy B. Mleko i jogurt są dobrymi źródłami ryboflawiny (witaminy B2) i witaminy B12, które wspierają funkcję układu nerwowego.
  • Sprzężony kwas linolowy (CLA). Produkty mleczne należą do najbogatszych źródeł CLA, który pomaga utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

Ponadto pełnotłuste produkty jak mleko i ser bogate są w tłuszcze nasycone i dlatego uważa się, że mogą powodować stany zapalne.

Chociaż tłuszcze nasycone niekoniecznie powodują stany zapalne, mogą nasilać te już obecne, zwiększając wchłanianie cząsteczek zapalnych zwanych lipopolisacharydami. Przeprowadzone badania wiązały również spożycie mleka i nabiału ze zwiększonym ryzykiem trądziku, stanu zapalnego u młodzieży i młodych dorosłych.

Co więcej, ludzie mogą doświadczać wzdęć, skurczów i biegunki podczas spożywania nabiału i łączyć błędnie te objawy ze stanem zapalnym – chociaż jest prawdopodobne, że objawy te są związane z niezdolnością do trawienia cukru mlecznego zwanego laktozą.

Mleko i produkty mleczne zawierają wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i białka. Jednak nabiał został powiązany ze zwiększonym stanem zapalnym i niektórymi stanami zapalnymi, takimi jak trądzik.