Mleczarstwo sposobem na życie

Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej we współpracy ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek od 2019 roku rozpoczął kształcenia młodzieży w specjalistycznym technikum mleczarskim.

Pięcioro uczniów, którzy mieli najwyższą średnią ocen z przedmiotów zawodowych otrzymało stypendia ufundowane przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek w kwocie 2000 zł za cały rok szkolnej nauki.

Naukę w roku 2019 rozpoczęło niespełna 30 uczniów, odbywających również lekcje praktyczne na terenie mleczarni w Radzyniu Podlaskim. Zajęcia te pozwoliły im poznać działy produkcyjne oraz poszczególne etapy produkcji wyrobów mlecznych: serów podpuszczkowych oraz proszków serwatkowych i masła.

Naukę w roku 2019 rozpoczęło niespełna 30 uczniów, odbywających również lekcje praktyczne na terenie mleczarni w Radzyniu Podlaskim. Zajęcia te pozwoliły im poznać działy produkcyjne oraz poszczególne etapy produkcji wyrobów mlecznych: serów podpuszczkowych oraz proszków serwatkowych i masła.

Stypendium jest formą nagrody, wyróżnienia indywidualnego dla ucznia, który pracował cały rok szkolny na takie wsparcie. Ma mobilizować ucznia do rozwijania uzdolnień i zainteresowań naukowych oraz promować jego postawę w środowisku szkolnym. Mamy nadzieję, że pieniądze ze stypendiów będą wykorzystane na realizację marzeń uczniów i rozwijanie ich pasji – powiedziała Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Dla wielu młodych ludzi decyzja dotycząca wyboru swojej przyszłej ścieżki zawodowej jest niezwykle trudna. Naszym zadaniem jest pokazanie im, że mleczarstwo może stać się pomysłem na życie i być szansą na stabilną, atrakcyjną pracę, przynoszącą wiele radości i satysfakcji – dodał Edward Bajko, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Spomlek jako pracodawca liczy na to, że część z tych uczniów za kilka lat będzie chciała kontynuować swoją przygodę z mleczarstwem i wybierze Spomlek jako pracodawcę.