Rok 2018 – idealny do produkcji cydru

W tym roku jabłka dojrzały ponad dwa tygodnie wcześniej niż zwykle i są wyjątkowo słodkie oraz aromatyczne. Wszystko za sprawą ciepłego, słonecznego lata. Spodziewamy się cydru z ciekawą równowagą pomiędzy intensywną kwasowością a delikatną słodyczą. Nasz cydr Młodziak to cydr niefiltrowany, więc w pełni zachowa esencję aromatu dojrzałych jabłek. Jego wyjątkowe cechy pokreśli delikatne musowanie naturalnych bąbelków, które, tak samo jak w przypadku win musujących, powstają w procesie fermentacji. Przymrozki z kwietnia i maja 2017 spowodowały, że plony były rekordowo niskie. Miało to też swoją dobrą stronę – jabłonie „odpoczęły” i w tym roku, przy tak sprzyjających warunkach klimatycznych, „odwdzięczają” się ilością oraz jakością jabłek, ich aromatycznością i naturalną słodyczą. Pierwsze szacunki mówią o zbiorach na poziomie 4,5 mln ton. To idealne warunki do tworzenia cydru zdradza Artur Dubaj, główny technolog Amba S.A., twórca smaku Cydru Lubelskiego.

źródło: informacja prasowa Lubelskie Święto Młodego Cydru